Aronija je najzdravija bobica na planeti

Aroniju zovu još i namirnicom budućnosti, jer posjeduje veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.

Ona efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno djelovanje, jer u velikom procentu “ubija” maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija spriječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Potiče iz Sjeverne Amerike, odakle je došla u Evropu.

Sjevernoamerički domoroci koristili su aroniju kao hranu i lijek. Nakon eksplozije u Černobilu, korištena je za ublažavanje posljedica radijacije u čemu je bila i više nego uspješna, a za tu primjenu koristi se i danas.

S obzirom na to da je ona eliminator teških metala iz ljudskog organizma, mnogi je smatraju i lijekom protiv popularnih “chemtrailsa” ali i teških metala koji se unose vakcinom u organizam. Prema ORAC i TEAC standardima, aronija ima najveće antioksidativno djelovanje od svih bobičastih i orašastih voćki.

Šta sve liječi aronija?

Bogata je antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E. Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimuliše rad štitne žlijezde, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Aronija spriječava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola.

Aronija stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Blagotvorno djeluje i na naš probavni sistem – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluzokože crijeva i zaustavlja proliv.

Aroniju možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje, jer pomaže u održavanju idealne tjelesne težine. Istraživanja ruskih naučnika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih materija iz organizma.

Naravno, sve ovo ne znači da je aronija efikasan lijek protiv gojaznosti, tumora ili radioaktivnog zračenja. Prije početka bilo kakve terapije, konsultujte se sa vašim doktorom ili farmaceutom.

Author: urednik