EVO KAKO TIJELO REAGUJE KADA PIJEMO HLADNA PIĆA LJETI: Dobro obratite pažnju šta unosite kada je VRUĆINA napolju

Ljeto je uveliko u jeku i visoke temperature su postale svakodnevnica! Svi pijemo hladna pića kako bi se osvježili što prije, a evo kako tijelo reaguje na hladne napitke:

Na visokim temperaturama čovjek počinje da se znoji, znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože, tako je hladi i tjelesna temperatura ostaje konstantna. Ali, ovaj mehanizam dovodi do toga da telo gubi puno tečnosti, koja mora da se nadoknadi

Hladna pića su prva stvar za kojom posežemo tokom vrelih letnjih dana kako bi se rashladili i pobjedili vrućinu. Konzumiranje rashlađenih pića pomaže nam da utolimo žeđ i osvježimo se u trenutku, ali, postavlja se koliko je zdrava ova navika i da li je to možda šok za ljudski organizam na temperaturama iznad 35 °C.

Led
foto: Profimedia
Kako reaguje telo na visokim temperaturama?

Kada je vruče, čovjek počinje da se  znoji i to ne bez razloga. Rast temperature leti dovodi do toga da telo termoregulaciju održava znojenjem. Znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože. Tako je hladi i telesna temperatura ostaje konstantna, čak i po velikim vrućinama. Međutim, ovaj mehanizam dovodi do toga da telo gubi puno tečnosti, koja mora da se nadoknadi u obliku vode i drugih pića.

Da li treba izbjegavati ledeno-hladna pića?

Stručnjaci podsjećaju da je važno konzumirati dovoljno vode svakog dana kako bi se podržale tjelesne funkcije, pa i varenje i metabolizam, održavala normalna tjelesna temperatura, a organi i tkiva očuvali zdravim. Takođe rashlađivanje vodom pomaže u izbjegavanju dehidracije koja može da izazove druge zdravstvene probleme.

Temperatura našeg tijela obično je 37 °C tako da ako konzumiramo ohlađenu, ledenu vodu, ono se usmjerava ka regulisanju ove temperature. Odnosno, hladna tečnost djeluje naše tijelo tako što šalje pogrešne signale organizmu. Kada čovjek popije neko hladno piće tijelo misli da mora da nadoknadi razliku u temperaturi „zagrijavanjem“. I tada počinje da proizvodi toplotu, što rezultira upravo suprotnim efektom od onoga što nam je tada potrebno. Takođe, ako se ohlađena voda konzumira tokom obroka, onda naše tijelo počinje da koristi energiju koja reguliše tjelesnu temperaturu, koja bi inače bila iskorišćena za varenje i apsorpciju hranljivih materija. Još jedan razlog da se izbjegava pijenje ohlađene vode, posebno tokom ili posle obroka, je taj što povećava šanse za razvoj iritantne sluzokože, upale grla i zapušenog nosa. To znači da se ledno-hladna pića uopšte ne preporučuju ljeti.

Author: urednik