Pijte vodu na prazan želudac: Spriječite razvoj raka i očistite crijeva

70% ljudskog tijela je voda, iz čega nije teško zaključiti da unos vode igra važnu ulogu u održavanju normalnih tjelesnih funkcija. 75% mišića je voda. Kosti takođe sadrže vodu, oko 25%. Čak 82% krvi je sačinjeno od vode.

Već odavno nam je svima poznato da je dobro popiti vodu čim se ustanemo, na prazan želudac. Na taj način čistimo organizam, naročito crijeva koja potom mogu bolje apsorbuje hranljive materije iz hrane.

Čišći ten

Voda će poboljšati oslobađanje toksina iz tijela, što je vrlo brzo počinjemo primjećivati na našoj koži, naročito koži lica. Vaše lice će postati čistije i sjajnije.

Podstiče stvaranje novih ćelija

Ako ćete vodu piti ujutro čim se probudite, smanjićete vrijeme koje je potrebno tijelu da stvori nove ćelije i mišićno tkivo.

Ravnoteža limfnog sistema

Limfne žlijezde su zaslužne za borbu protiv infekcija, a pijenjem vode na prazan želudac ćete pospješiti njihov rad. Limfni sistem je takođe jako važan u održavanju uravnotežene nivoa tečnosti u tijelu.

Čišćenje crijeva

Kada vodu popijete na prazan želudac, potaknut ćete čišćenje crijeva, a ona će potom moći puno efikasnije apsorbovati nutritivne materije.

Liječi bolesti i tegobe

Pijenjem vode na prazan želudac možete ublažiti povraćanje, bolove u grlu, usporiti širenje ćelija raka, bolesti očiju, proliv, bolesti urinarnog trakta, bolesti bubrega, meningitis, tuberkulozu, artritis i glavobolje.

Kako ujutro piti vodu?

Naučnici iz Japana su ustanovili da pijenje vode na prazan želudac može poboljšati cjelokupno zdravlje i ublažiti neke bolesti i tegobe. Učinak zavisi od vrste vode koju pijete. Važno je da ona bude čista.

Kada se probudite, i prije nego što operete zube, popijte 650 ml vode.

Operite zube i nemojte piti i jesti ništa.

Nakon 45 minuta doručkujte.

Nakon doručka nemojte 2 sata ništa jesti i piti.

Za starije osobe i one koje pate od nekih medicinskih stanja, 650 ml vode može biti previše. Počnite sa manjom količinom pa postepeno povećavajte.

Opasnosti premalog konzumiranja vode

Postoje biološki znakovi žeđi koje vaše tijelo pokazuje, ali se mogu zamijeniti za neke simptome ili znake različitih bolesti. Prepoznavanjem dehidracije možete izbjeći uzimanje lijekova na način da hidrira svoje tijelo.

Neki stručnjaci vjeruju da ljudska bića sve slabije prepoznaju osjećaj žeđi i zaboravljaju na važnost vode. Time postajemo hronično dehidrirani,prenosi Aura

Ponekad ljekari dehidraciju zamijene za simptome nekih bolesti i stanja kao što su:

angina

rak dojke

rak materice

leukemija

neredovne menstruacije

dijabetes

kamen u bubregu

astma

sinusitis

hipertenzija

zatvor

glavobolje i migrene

reumatoidni artritis

Author: urednik