DOKTORICA OTKRILA KO NE SMIJE DA KORISTI SODU BIKARBONU: Mislite da je ZDRAVA, ali ako uzimate neke lijekove za vas može da bude JAKO OPASNA: EVO ZAŠTO

Ana Petrović, nutricionista potvrđuje da je soda bikarbona lijek. Navela je da su zvanično odobrene indikacije za sistemsku (unutrašnju) primjenu sode bikarbone, a to su: kratkotrajno liječenje blage ili prolazne dispepsije (loše varenje: žarenje, paljenje i bol u želucu) i liječenje metaboličke acidoze.

Soda bikarbona se u našem narodu tradicionalno koristi za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba, ali i za održavanje blistavo čistog doma. Postoje brojne nedoumice o efikasnosti i bezbjednosti primjene sode bikarbone, zato je Ana Petrović, nutricionista, riješila da razjasni sve dileme. Ona je putem Instagrama otkrila da li je soda bikarbona zaista lijek i ko sve ne treba da je koristi.

Dakle, Ana Petrović, nutricionista potvrđuje da je soda bikarbona lijek. Navela je da su zvanično odobrene indikacije za sistemsku (unutrašnju) primjenu sode bikarbone, a to su: kratkotrajno liječenje blage ili prolazne dispepsije (loše varenje: žarenje, paljenje i bol u želucu) i liječenje metaboličke acidoze.

Soda bikarbona je antacid, što znači da neutrališe štetno djelovanje viška hlorovodonične kiseline, a treba ga uzeti nakon obroka. Ukoliko ne dođe do poboljšanja simptoma unutar dvije nedjelje, potrebno je obratiti se ljekaru, napisala je Ana na Instagramu.

Da li je soda bikarbona bez aluminijuma bolja?

Na tržištu se nalaze brojni preparati namjenjeni za kontrolu gorušice i drugih gastričnih simptoma. Preparati koji se reklamiraju kao „soda bez aluminijuma“ su zapravo marketinški trik. Natrijum bikarbonat (NaHCO3) ne sadrži aluminijum u svom sastavu.

Ko ne treba da koristi sodu bikarbonu (za unutrašnju upotrebu)?

– Trudnice i dojilje

– Starije osobe (> 65 godina) i djeca, osim ako to nije ljekar propisao

– Pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima (hipertenzija, angina pektoris, srčana slabost), zbog visokog sadržaja natrijuma, koji može dovesti do povećanja krvnog pritiska i zadržavanja vode u organizmu

Da li soda bikarbona može da utiče na druge lijekove?

– Da, soda bikarbona može da utiče na efikasnost/bezbjednost lijekova za obaranje povišenog krvnog pritiska, kortikosteroida, aspirina, litijuma, metotreksata, izvesnih antibakterijskih lijekova (tetraciklini, rifampicin) i drugih, navodi Ana.

Author: urednik