NE PLAŠITE SE, NISU ZARAZNE: Afte u ustima bole “kao đavo”, ali ovaj rastvor će vam pomoći

Afte su vrsta malog čira u usnoj duplji i nisu zarazne, ali su veoma bolne. Njih može izazvati stres, ali i veoma kisela hrana. Čak i ako ih uopšte ne liječite, obično će proći u roku od dvije nedelje.

Afta počinje kao bijela ili žuta tačkica oivičena pojačanim crvenilom, a može se javiti i na nepcu, jeziku ili ispod njega. Treba da znate da to nije simptom herpesa niti bilo koje seksualno prenosive bolesti.

Afte su najčešće kod tinejdžera, piše Klinika Klivlend, kao i kod mlađih osoba, onih u dvadesetim godinama. Češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca i mogu biti povezane s hormonalnim promjenama.

Prilično su česte, u Americi ih oko 20 odsto stanovnika dobije bar jednom u životu. Kod težih slučajeva, osim peckanja u ustima, osoba može da ojseti i groznicu, pa se javlja čak i oticanje limfnih čvorova.

Ukoliko vam se afte javljaju često, savetuje se da proverite da li vam nedostaju neki vitamini. Javite se lekaru na pregled kako bi ustanovio da li neko oboljenje izaziva tako čestalo ove male čireve.

Od pomoći mogu biti sva sredstva za ispiranje usta koja sadrže hidrogenperoskid, hlorheksidin ili deksametazon. Na samu ranicu možete naneti i malo topikalnog anestetika.

U dogovoru sa ljekarom, mogu se koristiti i kortikosteroidne masti, a ukoliko se zaista veoma često javljaju, moguće je da će on prepisati čak i antibiotik. Već za nekoliko dana, afta će se ublažiti, a ako se dogodi da ne nestaje poslije dvije nedelje, obavezno idite na ljekarski pregled.

Tekst: Lepa&Srećna

Author: urednik