NOĆU ČESTO IDETE U WC? Evo nekoliko uobičajenih razloga

Možda ste popili previše tekućine i mjehur je pun pa vam signalizira da ga treba isprazniti. Međutim, ako vam se to događa često, možda je posrijedi neki zdravstveni problem.

Učestalo mokrenje noću ili nokturija obično se definira kao ustajanje barem jednom noću da se pomokrite. Ako se to događa često, odnosno više od dva ili više puta, vrijeme je da se obratite doktoru.

Učestalo noćno mokrenje postaje problem kad doživljavate dnevni umor kao rezultat prekinutog sna – kaže profesor urologije na Sveučilištu Columbia Matthew Rutman.

Nokturija se obično događa zbog toga što vaš mjehur teško zadržava urin ili noću stvarate više urina nego danju.

Evo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih se noću javlja potreba za mokrenjem.

Visok krvni pritisak

Prema studiji iz 2019. godine, predstavljenoj na godišnjem naučnog sastanku Japanskog cirkulacijskog društva, ljudi koji su se noću probudili barem jednom da bi otišli na WC imali su 40 posto veću šansu da imaju povišen krvni pritisak.

Naravno, to ne mora biti uzrok pa je najbolje izmjeriti pritisak i provjeriti je li povišen ili u granicama normale. To je posebno važno ako imate rizik od hipertenzije, a neki od faktora koji je uzrokuju su dijabetes, jedenje previše natrija i premalo kalija, fizička neaktivnost, višak kilograma, pušenje, porodična anamneza hipertenzije i povećano pijenje alkohola.

Problemi sa spavanjem

Šta se više budite, to su veće šanse da ćete ustajati i odlaziti na WC. Dakle, možda vas uopće ne budi poriv za mokrenjem, nego problemi sa spavanjem, tvrdi dr. Rutman.

Problemi sa spavanjem uključuju apneju, stanje pri kojem u snu prestajete disati. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da se liječenjem apneje liječi i nokturija, piše Men’s Health.

Loše navike pijenja

Alkohol je diuretik, povećava proizvodnju mokraće, pa bi kasnovečernje pijenje moglo dovesti do pretjeranog mokrenja noću. Pijenje previše tekućine u večernjim satima, bez obzira na vrstu, također može uzrokovati nokturiju.

Savjet doktora je ne konzumirati napitke dva do četiri sata prije spavanja, a posebno izbjegavati alkohol.

Određeni lijekovi

Neki lijekovi koji liječe edeme i povišen krvni pritisak također su diuretici. Ako vas muči često mokrenje noću, uzmite ih šest ili više sati prije spavanja. U slučaju da uzimate neki drugi lijek, provjerite je li učestalo mokrenje na popisu mogućih nuspojava.

Neliječeni dijabetes

Kad imate dijabetes, moguće je da češće mokrite, ističe urolog dr. Jason M. Phillips.

Ako sumnjate na dijabetes, možete napraviti test mokraće, koji mjeri nekoliko stvari, uključujući glukozu – tvrdi doktor.

Povećana prostata

Kako muškarci stare, njihova prostata može se uvećati i dosegnuti veličinu oraha. To može biti posljedica promjene razine hormona, uključujući proizvodnju testosterona ili nakupljanje dihidrotestosterona.

Povećana prostata može raditi pritisak na mjehur, zbog čega mislite da se trebate isprazniti češće nego inače, kaže dr. Phillips.

Prostata veća od uobičajene može uzrokovati i druge urinarne simptome, kao što su problem s pokretanjem ili zaustavljanjem protoka, slab mlaz ili osjećaj da mjehur nije prazan nakon pražnjenja.

Infekcija mjehura

Infekcija mjehura problem je koji pogađa pripadnike oba spola, posebno one muškarce koji imaju povećanu prostatu, bubrežne kamence ili suženu uretru zbog spolno prenosivih bolesti ili povredu. Znakovi infekcije, osim učestalog mokrenja, su peckanje, vrućica i krvava ili mutna mokraća.

Author: urednik