U TURSKOJ NE JEDITE BAKLAVE, U GRČKOJ MESO, A EVO ŠTA DA IZBJEGAVATE U CRNOJ GORI: Dr Perišić UPOZORIO turiste!

Gastroenterolog otkriva šta ne treba da jedete u popularnim ljetovalištima, da biste izbjegli stomačne probleme.

On ističe da je ovu situaciju moguće izbjeći ukoliko na putovanje ponesete probiotik, a da treba obratiti pažnju i na specifičnosti u ishrani pojedinih zemalja.

“Dva puta po jedan probiotik dnevno mnogo znači na putovanju, pa sračunajte koliko će vam biti potrebno”, kaže dr Perišić.

GRČKA

Dr Perišić ističe da bi u Grčkoj trebalo izbjegavati meso, jer se ono zbog visokih temperatura često zamrzava više puta, što čini da se kontaminira bakterijama.

“Turisti u Grčkoj najviše jedu giros, a njegov kvalitet je vrlo diskutabilan. Njega čine mesni otpaci koji se slabo termički obrađuju i okreću se na suncu po cijeli dan, što nije higijenski. Zato je u Grčkoj mnogo bolje jesti suvlaki, ražnjiće od čistog mesa, koji se prže na 600 -700 stepeni, na temperaturi na kojoj bakterije izumiru”.

EGIPAT

Poznati gastroenterolog kaže da u Egiptu niko i ne pokušava da pije vodu sa česme, kao ni u ostalim dijelovima Afrike i južne Evrope.

“Pijte isključivo flaširanu vodu, jer bakteriološki neispravna može izazvati ozbiljna oboljenja. Također, izbjegavajte mnogo začinjenu hranu, na koju mi nismo navikli”, kaže Perišić.

TURSKA

Doktor ističe da bi turisti koji putuju u Tursku, gdje je naročito popularna ishrana na bazi švedskog stola, trebalo posebno da vode računa da se ne prejedaju.

“Baklave treba takođee izbjegavati, jer dugo stoje. Umjesto toga, jedite svježe kolače i voćne salate. Ne pretrpavajte tanjir, već uzimajte pet manjih obroka dnevno”, kaže dr Perišić.

CRNA GORA

Morski plodovi spremljeni na razne načine jedan su od specijaliteta crnogorske kuhinje, međutim, doktor Perišić kaže da bi ih trebalo izbjegavati.

“Oni, a naročito školjke, najveći su izvor toksina i patogenih bakterija koji mogu izazvati ozbiljnu mučninu. Samo dobro oprane školjke su pogodne za ishranu, ali gotovo da ne postoji garancija da ih je kuhar, prije nego što je od njih napravio jelo, očistio na odgovarajući način”, kaže gastroenterolog.

(MONDO/Objektiv)