OVO SU SIMPTOMI DA STE PRETJERALI S KOLIČINOM KAFE: Kofein može biti dobar za nas, ali ako osjetite da vam se ovo dešava pazite se

Mnogima od nas kofein je neophodan da se probudimo i dobijemo energiju za početak dana. Međutim, previše kofeina dnevno ima negativan učinak na vaše tijelo.

Postoje znakovi i simptomi koji mogu ukazivati ​​na to da je vaš unos kofeina pretjeran.

Kofein nije nužno loš za nas, kako objašnjava Shauna Wilkinson, vodeći nutricionist u Dr.Vegan.

Međutim, ona dodaje da je razgovor o kofeinu još uvijek u toku u zdravstvenoj i medicinskoj zajednici, pri čemu neki sugeriraju da je važan dio naše svakodnevne prehrane, a drugi da je najbolje izbjegavati ga.

Nesanica

“Možda je najjasniji znak da imate previše kofeina nemogućnost da zaspite. Kofein je stimulans koji može pokvariti vaš unutrašnji sat, ostavljajući vaš mozak potpuno budnim dok je vaše tijelo spremno za spavanje”, kaže nutricionista.

Kada na kraju ipak zaspite, studije su pokazale da kofein takođe utiče na kvalitet vašeg sna, ostavljajući vas umornim i nemirnim kada se probudite.

Anksioznost i nemir

“Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da može uticati na ravnotežu neurotransmitera u vašem mozgu i doprineti osjećaju anksioznosti i nemira. Ako ste za početak anksiozna osoba, kofein će verovatno pogoršati ta osjećanja jer povećane energije koju daje vašem mozgu”, otkriva on.

Ako se borite s osjećajem nemira ili anksioznosti, izbacivanje kofeina je odlično mjesto za početak.

Mišićni tremor i trzaji

Pošto kofein stimuliše nervni sistem i povećava nervnu aktivnost, nije neuobičajeno da doživite drhtanje mišića i trzaje nakon konzumiranja posebno velike doze.

“Ovi trzaji su najčešći u rukama i očnim kapcima, ali se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu”, kaže on.

Problemi sa stomakom

Možda vam je poznat iznenadni nagon za nuždom nakon ispijanja kafe.

To je zato što kofein ima blago laksativno djelovanje kada se konzumira, što često dovodi do grčeva u želucu ili nelagode. Kofein također uzrokuje da vaše tijelo poveća proizvodnju kiseline u vašem želucu, što može dovesti do drugih neugodnih simptoma kao što su refluks kiseline ili senf “, dodaje.

Iritacija kože

Neki ljudi su zapravo alergični na kofein.

“Simptomi ove specifične alergije uključuju osip koji svrbi koji se sastoji od crvenih kvržica, oticanja usana i jezika, a u nekim slučajevima i koprivnjače. Imajte na umu da neki kozmetički brendovi koriste kofein kao sastojak u raznim kremama i serumima, pa uvijek provjerite etiketu”, dodaje ona.

Promjene raspoloženja

Kofein takođe može uticati na vaše raspoloženje, što dovodi do promjena raspoloženja i razdražljivosti.

“Budući da utiče na vaš centralni nervni sistem, može povećati oslobađanje ekscitatornih neurotransmitera poput dopamina, što vam daje početno podizanje prije nego što izazove krah u vašem raspoloženju kada kofein nestane”, dodaje on.

(Kurir.rs/ZenaBlic)

Author: urednik