5 NAMIRNICA KOJE MNOGI SVAKODNEVNO JEDU, RAZARAJU BUBREGE: Jedna je posebno štetna, a da toga nismo ni svjesni

Bubrezi pomažu u eliminaciji štetnih tvari, regulaciji proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, oslobađanju hormona koji kontrolišu krvni pritisak i pomažu pri stvaranju aktivnog oblika vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju. Također, bubrezi pomažu održavanju ravnoteže tečnosti i koncentracije minerala u krvi kao što su natrijum, kalijum i fosfor.

Bitno je napomenuti da su izuzetno efikasni u redistribuciji i organizaciji funkcija. Ako jedan bubreg ili dio njega ne može pravilno obavljati svoju funkciju iz nekog razloga, drugi bubreg ili preostali dio istog bubrega veoma efikasno preuzimaju tu ulogu.

Na ovaj način važni fiziološki parametri kao što su krvni pritisak i volumen krvi ostaju u normali, dok se otpadne tvari još uvijek učinkovito uklanjaju iz tijela. Međutim, za pravilno funkcioniranje bubrega važna je i ishrana.

Namirnice poput viršli, salama, kobasica i slanine obiluju natrijem, a prekomjerna konzumacija natrija može povećati krvni pritisak i opterećivati rad bubrega.

Istraživanja su pokazala da ćete unositi čak 103 kalorije ako pojedete samo žlicu majoneza uz obrok. Majonez je bogat zasićenim mastima i jedna je od namirnica koja ima visok sadržaj kalorija. Bolje je odabrati bezmasni ili niskokalorični majonez koji nije previše bogat natrijem i šećerom. Također, dobro bi bilo zamijeniti ga zdravim grčkim jogurtom.

Osim što sokovi sadrže puno šećera, njihova hranjiva vrijednost je gotovo nikakva. Prekomjerni unos napitaka bogatih šećerom može dovesti do viška kalorija i posljedično do viška kilograma. Znanstvena istraživanja su povezala konzumaciju gaziranih pića s pojavom osteoporoze, bolesti bubrega i problemima sa zubima.

Suvremeni način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu hrane, pa se sve više okrećemo gotovim, smrznutim obrocima. Međutim, istraživanja su pokazala da smrznuta hrana doprinosi razvoju dijabetesa tipa 2. Ako se odlučite za kupovinu takvih obroka, pazite da imaju smanjen udio natrija.

Pomfrit se smatra jednom od najmanje zdravih namirnica, a osim što sadrži mnogo kalorija, također je bogat kalijem koji nije koristan za zdravlje bubrega.

Ovo je lista namirnica koje bi trebalo izbjegavati:

  1. Viršle
  2. Salame
  3. Kobasice
  4. Slanina
  5. Majonez
  6. Sokovi
  7. Gazirana pića
  8. Smrznuta hrana
  9. Pomfrit

Author: urednik