Otac Predrag Popović poručuje da nikad ne govorimo ‘Primi moje saučešće’ ožalošćenima: OVE RIJEČI TREBA IZGOVORITI

Otac Predrag Popović poznat je kao neko ko često vernicima daje savjete o vjeri, ljubavi i životu u balansu, pruža podršku vjernicima u svim iskušenjima i rješava moralne dileme. Nedavno je komentarisao i zašto prilikom smrtnog slučaja ne bi trebalo ožalošćenima izgovarati rečenicu “Primi moje saučešće”.

“Kada izjavljujete saučešće ne budite plitki, nemojte govoriti ‘Primi moje saučešće’, pa onda ‘šta je to bilo, šta se desilo’. Priđeš čovjeku i kažeš mu ‘Hristos vaskrse’. Tako se izjavljuje saučešće. Zapitaće se i ovaj i reći, ‘šta mi reče sad ovaj, zašto Hristos Vaskrse’. Ali shvatiće, te riječi će mu se otkriti kad bude trebalo”, reka je otac Predrag.

Dalje je objasnio zašto je ovaj način izražavanja empatije pravilniji i prigodan u trenucima tako tužne životne situacije.

“Pitaće vas taj kome tako izjavite saučešće ‘zašto si mi to rekao’ a ti ćeš onda reći: ‘Zato što sam ti rekao da ti je otac živ, ili majka, brat, dijete, ko ti je već umro. I ako je On vaskrsnuo i oni će vaskrsnuti. Ja sam ti donio najradosniju vijest – da nije umro nego da je već u budućnosti i čeka tebe. Da se nadaš i svom vasrskenju i ponovom susretu sa njim”, poručio je otac Predrag u obraćanju putem videa na svojoj Fejsbuk stranici.

Mnogi su mu se u komentarima zahvalili na nesebičnosti i spremnosti da sa vjernicima koji cijene njegovo mišljenje svesrdno dijeli životne mudrosti i savjete, a većina je za ovakav pristup ožalošćenima prvi put čula.

(Blc Žena)

Author: urednik