JAČA SRCE, SMANJUJE ŠEĆER I VRAĆA ENERGIJU: Luk je supernamirnica, a jako je važno u kom dobu dana se jede

Luk je najbolje jesti u sirovom stanju.

Luk je mnogima omiljeno povrće. Jedemo ga u salati, kao dodatak jelima, ali oprezno zbog njegovog oštrog mirisa. Lekari preporučuju da svakoga dana pojedemo barem jedan luk i to u sirovom stanju. Luk sadrži luk sadrži antioksidante, vitamine i minerale koji pomažu u jačanju kose i noktiju.

Ovo povrće pomaže u normalizaciji sna zbog sadržaja L-triptofana u njemu. Pored toga, luk pomaže da se poboljša funkcionisanje digestivnog trakta i eliminiše zatvor, a takođe daje osećaj sitosti, uprkos niskom sadržaju kalorija.

Neke studije su pokazale da luk normalizuje nivo šećera u krvi, ali i da ga je najbolje jesti uveče. Lekari posebno savetuju crveni luk zbog dragocenih vitamina koje sadrži.

On je bogat izvor vitamina C, posebno njegova ljuska, i deluje kao snažan antioksidans. Crveni luk poboljšava i regulaciju creva, jača srce i vraća snagu organizmu. On utiče na smanjenje krvnog pritiska i nivoa lošeg holesterola, ali i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Takođe, povoljan je za ishranu dijabetičara jer sadrži biljni hormon sličan insulinu. Preporučuje osobama koje imaju problema sa alergijama jer smanjuje upalne reakcije.

Takođe, odličan je za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, pa se preporučuje obolelima od artritisa, gihta i kod raznih reumatskih oboljenja. Osim za zdravlje, crveni luk je dobar i za izgled jer hranjive materija koje sadrži neguju i čiste kožu, i eliminišu bakterije.

   Pročitaj još:

NEVJEROVATNA MOĆ PRŽENOG BIJELOG LUKA: Pojedite ih nekoliko i nećete vjerovati šta se dešava sa vašim tijelom narednih 6 sati

Kada jedete bijeli luk, njegova moć je toliko jaka da čak i nakon 24 sata naše tijelo reaguje na ovu moćnu hranu, u dijetama za mršavljenje ili kao prirodni lijek pripremljen za liječenje određenih bolesti.

Šta se dešava u vašem tijelu kada jedete pečeni malo upržen bijeli luk:

– 1 sat: U prvom satu bijeli luk se vari u želucu i postaje hrana za tijelo.

– 2 – 4 satu: Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i postojećih ćelija raka u našem tijelu.

– 4 – 6 sati: Metabolizam organizma počinje da prepoznaje prednosti bijelog luka i aktivira proces za uklanjanje viška tečnosti i spaljuje pohranjene masti u organizmu.

– 6 – 7 sati: Anti-bakterijska svojstva bijelog luka, nakon putovanja u krvotok on počinje da vrši funkciju protiv bakterija u organizmu.

– 6 – 10 sati: U ovom periodu hranljive materije su već odigrale ulogu u ćelijskom nivou, štiti od oksidacije.

– 10 – 24 sati: Nakon što vari (u prvih sat vremena), bijeli luk u vašem tijelu počinje proces dubinskog čišćenja, uključujući sljedeće procese:

– Regulacija nivoa holesterola

—Čišćenje arterija i štiti organizam od srčanih problema

– Snižava i poboljšava nivo krvnog pritiska

– Povećava prirodnu odbranu organizma i jača imunitet

– U procesu čišćenja bijeli luk pomaže u sprečavanju teških metala iz vašeg tijela

– Pomaže za poboljšanje čvrstoće kostiju

– Bijeli luk pomaže da se otkloni umor zbog visoke nutritivne sadržaj

– Poboljšava atletske sposobnosti

– Pomaže dugovječnost ćelija

NAPOMENA:

Pečeni, odnosno blago prženi bijeli luk ima dosta brži učinak za organizam nego sirov. Za razliku od sirovog, pečeni ili blago prženi bijeli luk ne pravi smetnje ako imate osjetljiv želudac ili probavu te ga s toga svima toplo preporučujemo.

Author: urednik