BIO JE NAJDEBLJI ČOVJEK SVIJETA SA 609 KG: Srušili dio kuće da bi ga iznijeli, a onda je SMRŠAO 548 kg i danas ga niko ne bi prepoznao

Kalid Bin Mohsen Šari iz Saudijske Arabije bio je 2013. ne samo najdeblji tinejdžer na svijetu, već i drugi najdeblji čovjek svih vremena, odmah poslije Amerikanca Džona Braurea Minoča, koji se smatra najdebljim muškarcem u historiji, sa nevjerojatnih 634 kilograma. Šari je imao nešto manje, tačno 609 kilograma, ali je ujedno bio samo tinejdžer – imao je 19 godina.

Te 2013. godine, Kalid je već dvije i po godine bio praktično zarobljen u svojoj kući – nije mogao da je napusti zbog ogromne težine. Kada je kralj Saudijske Arabije Abdulah čuo za ovaj slučaj, naredio je da mladića prevezu u Rijad na bolničko liječenje.

najdeblji čovek na svetu, Kalid Bin Mohsen Šari

Da bi Kalida izvukli iz kuće, morao je biti srušen dio iste, a koristili su specijalno napravljenu dizalicu kako bi ga iznijeli. Snimak na kojem ga iznose iz kuće na svojevrsnoj viljuškari prije 10 godina postao je viralan, a priča je tada privukla pažnju čitavog svijeta.

Po naredbi kralja, i u ime “humanitarnog čina”, kako je to nazvao, oko 30 ljekara je pomagalo tinejdžeru, trudeći se da ga nauče zdravoj ishrani i da ga naviknu na vježbanje. U međuvremenu, Kalid je prošao operaciju želuca, a koristio je kolica i redovno išao na fizikalne terapije kako bi ponovo naučio normalno hodati, budući da je godinama bio nesposoban za to.Od 2018. godine, Kalid živi normalnim životom, ima 68 kilograma i ponovno hoda. Mediji izvještavaju da je Kalid imao posljednju operaciju 2018. godine, a to je bila operacija uklanjanja viška kože. Danas ima 32 godine, a iako na internetu nema mnogo njegovih slika, one koje postoje pokazuju da je sasvim drugačija osoba – mršav i sitan!

 

Nakon ovih procedura, Kalid je za šest mjeseci izgubio više od polovine svoje tjelesne težine, odnosno oko 320 kilograma. U sljedećim godinama je izgubio i preostale viškove, te danas ima svega oko 68 kilograma.

Author: urednik