USPORAVA STARENJE KOŽE I STVARANJE BORA: Stručnjaci savjetuju – Žene 50+ treba da piju dvije čaše ovog pića dnevno

Kako starite, normalno je da primijetite određene promjene na vašoj koži, uključujući više bora, tanju teksturu i promjene u pigmentaciji.

Američka akademija za dermatologiju kaže da se protiv znakova starenja možete boriti zdravom ishranom, dovoljnom hidratacijom, dobrim navikama spavanja i dosljednom rutinom njege kože, koja bi trebala uključivati svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom i hidratantne kreme. Međutim, neki stručnjaci kažu da postoji još jedan način na koji možete spriječiti starenje kože: pijenjem određenih vrsta vina u umjerenim količinama.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, konzumiranje previše alkohola povezano je sa visokim krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima, moždanim udarom, oboljenjem jetre, problemima mentalnog zdravlja i oslabljenim imunološkim sistemom. Međutim, postoji jedna vrsta vina koja može pružiti velike koristi za kožu, bez rizika, kaže nova studija, a radi se o dealkoholiziranom muskatnom vinu.

Stručnjaci su naveli pet ključnih prednosti koje ono ima za kožu.

  1. Vino ima antiinflamatorna svojstva

Umjerene količine vina mogu imati antiinflamatorni efekat na tijelo, što se može prenijeti na manje kožne poremećaje zasnovane na upali kao što su rozacea ili hronični dermatitis. Stručnjaci dodaju da je ovaj napitak prepun antioksidansa poput flavonoida, resveratrola i tanina.

“Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu koji mogu oštetiti ćelije kože i doprinijeti znakovima starenja”, navode za strane medije i dodaju da je ključ u umjerenosti.

Prema studiji iz jula 2023. koju je objavilo Američko društvo za ishranu, ispijanje dvije čaše dealkoholiziranog muskatnog vina svakog dana može donijeti mnoge blagodati za kožu.

Istraživači su mjerili stanje kože, uključujući markere upale i oksidativnog stresa prije i nakon studije, i zaključili da je koža ispitanika pokazala znakove manje upale na kraju perioda od šest sedmica.

  1. Može održavati vašu kožu hidriranom

Studija je također otkrila da su nakon šest sedmica ispijanja dvije čaše ovog dealkoholiziranog crnog vina ispitanici iskusili smanjenje gubitka vode na površini kože. Ovo je dovelo do manje vidljive stare kože, jer hidratacija stvara važnu barijeru koja štiti slojeve kože od oštećenja, napisali su autori studije.

Ovo je jedan od načina na koji se alkoholna vina i dealkoholizirana vina razlikuju. Dok dealkoholizirana vina potiču hidrataciju kože, poznato je da alkoholna pića dehidriraju tijelo, uključujući kožu – što potencijalno dovodi do suhoće, tamnije pigmentacije, bora i opuštenosti.

  1. Može poboljšati vašu cirkulaciju

Drugi način na koji ispijanje malih količina vina ili vina bez alkohola može biti od koristi vašoj koži je poboljšanje cirkulacije. Loša cirkulacija može pogoršati određene probleme kože, uključujući promjenu boje kože, bore i akne.

“Vino, posebno crno vino, može pomoći u širenju krvnih sudova, što pojačava cirkulaciju krvi u koži. Poboljšana cirkulacija daje koži veću količinu kisika i hranjivih materija, potičući zdrav sjaj”, kažu stručnjaci.

  1. Može pomoći u pomlađivanju ćelija

Vaše stare ćelije kože neprestano umiru da bi napravile mjesto za nove, zdravije ćelije, koje se pojavljuju ispod. Crno vino može vam pomoći da zadržite mladoliki izgled vaše kože promovirajući ovaj ciklus ćelijske regeneracije.

“Resveratrol ne samo da djeluje kao antioksidans i antiinflamatorno sredstvo, već i stimulira ćelijske proteine poznate kao sirtuini. Sirtuini su uključeni u proces ćelijskog pomlađivanja i mogu pomoći da se poprave oštećene ćelije kože, čineći da vaša koža izgleda svježije i mlađe”, kažu dermatolozi.

  1. Pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena

Antioksidansi u vinu također mogu podržati proizvodnju kolagena i elastina – dva proteina koja su ključna za održavanje vaše kože čvrstom i mladom.

“Ovi proteini su neophodni za održavanje elastičnosti kože i sprječavanje bora”, objašnjava dermatolog i na kraju dodaje:

“Uvijek pijte odgovorno i zapamtite da je održavanje uravnotežene ishrane, redovito vježbanje i dosljedna rutina njege kože također od suštinskog značaja za zdravlje kože.”

Tekst: Lepa&Srećna

Author: urednik