Kunica, hajdučica, stolisnik: Mnoge bi nedaće sebi žene prištedjele, kada bi za kunicom posegnule!

U starim knjigama o bilju ova biljka označena je kao spas za sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi, može iz tijela odagnati mnoge višegodišnje bolesti.

Kunica ( Achillea millefolium ) je biljka koja je, u narodu, literaturi, ali i u stotinama godina dugoj praksi korištenja u svrhe liječenja, poznata i kao hajdučica, hajdučka trava, stolisnik, ranjenik, kostrijet, ravan, roman, romonika… Kako ima bogatu “ličnu kartu”, tako ima i bogato iskustvo u liječenju raznih bolesti, u prvom redu ženskih. U starim zapisima i stoji: “Mnoge bi sebi nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme za kunicom posegnule.” I svoje botaničko ime, Achillea, dobila je prema grčkom junaku Ahilu. Kunica, prema tome, jednostavno rečeno – daje snagu. Pročitajte zašto je stolisnik jedan od asova među ljekobiljem.

“Gorka droga”

Hajdučka trava ili stolisnik uspravna je biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svijetlozelena ili crveno-smeđa. Ima mnoštvo perastih listova. Cijela biljka veoma je ugodnog mirisa. Cvjetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cvjeta bijelim cvjetovima od juna do augusta. Bere se za vrijeme cvjetanja, a listovi do jeseni.

Za vrijeme cvatnje sabiru se cvjetovi s kratkim peteljkama, i cijela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja, hajdučku travu ili stolisnik ubrajaju u “gorke droge”. Odsječeni dijelovi se vezuju u kite i suše na promahi ili sušnici na temperaturi 35-50° C. Pošto stabljika ne sadrži ljekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvijet.

Author: urednik