KORIJEN OVE BILJKE PRAVA JE BOMBA ZA IMUNITET: Njen SOK prepisuju LJEKARI, zdraviji je i od CVEKLE

Ukoliko ste podležni sezonskim virusima, ovaj recept je vaš spas! Napravite sirup od ove biljke i ne brinite! Mimoići će vas svaka boljka!

Crna rotkva, arapka ili crna arapka pripada porodici krstašica. Vekovima se koristi kao hrana, ali je i jedna od najefikasnijih prirodnih lekova. Poznata je u svim kulturama, starom Rimu, Egiptu, Kini i Japanu. Crna rotkva je veličine repe, sa crnom kožom i bijelim unutrašnjim delom. Posebno je bitna u značajna u zimskom periodu, kada je organizmu potrebna jaka odbrana od virusa i infekcija.

Što se tiče ukusa kora od crne rotkve ima mnogo jači ukus nego bijela unutrašnjost crne rotkve. Dokazi sugerišu da ljute namirnice kao što je crna rotkva,mogu izlečiti prehladu stimulisanjem sluznice i čišćenjem zagušenja.

Sok od crne rotkve je prirodni lijek

Ipak, ljuti ukus crnih rokvi nije jedino svojstvo koje sprječava prehladu i grip, nego bi u tome mogao pomoći i vitamin C jer ojaćava imunološki sistem.

Kako da napravite najzdraviji sok od crne rotkve?

Oljuštite i operite crnu rotkvu, pa je isjecite na kriške. Ubacite kriške u posudu sa vodom i ostavite da odstoji oko dva sata u vodi, a zatim ubacite kriške u blender sa vodom i mutite dok ne dobijete kašastu smjesu. Postoji i drugi način – iizrendajte rotkvu, pa ostavite da ostoji malo u frižideru, a zatim je uz pomoć cjediljke i gaze procijedite od pulpe da dobijete bistar sok.

Za drugi metod biće vam potrebno više od jedne rotkve.

Operite rotkvu, pa joj odsjecite vrh i izbušite rupu u centru. U rupu koju ste probušili sipajte med, ali ne do vrha. Rotkva će „pustiti vodu“, pa morate ostaviti prostor u kome će se stvoriti sjedinjeni sok od meda i rotkve. Ostavite da odstoji 12 sati, a onda konzumirajte zdravu mješavinu.

Author: urednik