Sjemenke bundeve – jedna od najzdravijih grickalica

JAČANJE IMUNITETA

Cink je elemenat koji inače pomaže ljudskom organizmu da se izbori sa virusnim infekcijama, umorom i lakšim psihičkim problemima kakva je depresija, a cinka u sjemenkama bundeve moguće je naći u znatno velikom procentu, piše “Menshealth“.

OČUVANJE ZDRAVLJA SRCA

Magnezijum je još jedan elemenat koji je od velike važnosti za zdravlje čovjeka, a u ovom slučaju se radi o srcu koje je vitalni organ i čije zdravlje istovremeno zavisi od unosa magnezijuma koji kontroliše krvni pritisak i zadužen je za spriječavanje cijelog niza bolesti srca. Dovoljno je da kažemo da polovina šoljice sjemenki bundeve sadrže skoro kompletnu preporučenu dnevnu dozu unosa magnezijuma u organizam.


OČUVANJE ZDRAVLJA PROSTATE

Još jedan uticaj cinka kao jednog od elemenata sa kojim su bogate sjemenke bundeve. Osim što su važne za preventivu, one se čak koriste i za liječenje benigne hipertenzije ovog muškog organa.

SMANJENJE RIZIKA OD DIJABETESA

Sjemenke bundeve dokazano poboljšavaju regulaciju insulina, što smanjuje rizik od dobijanja ovog učestalog problematičnog zdravstvenog stanja, a pomaže osobama koje već imaju taj problem.Osim svega navedenog grickanje košpica je zabavno uz razne aktivnosti poput gledanja TV-a, pa bi svakako trebale i biti namirnica sa prioritetom (uz kokice) u odnosu na ostale grickalice koje goje.

Author: urednik