DOKTORICA OTKRILA NA KOJU BOLEST UKAZUJU HLADNE RUKE I NOGE: Temperatura je RAZOTKRIJE, ne znate da je PODMUKLA

Ako primijetite da ove jeseni imate problema da zagrijete ruke i stopala, to bi mogao da bude znak upozorenja na tešku bolest kao što je rak, istakla je doktorka Debora Li. Ona je objasnila kako niske temperature mogu da utiču na onkološke pacijente, a koji inače često imaju povećanu osjetljivost na hladnoću.

Kod zdrave osobe, tjelesni mehanizmi za automatsku kontrolu temperature je održavaju da bude između 36,5 i 37 stepeni. Ovi mehanizmi se oslanjaju na efikasnost mitohondrija, sitnih organela unutar svake ćelije u kojoj se proizvodi energija. U ćelijama raka, mehanizam proizvodnje mitohondrijalne energije je poremećen”, ističe dr Li.

Sve to dovodi do jednog veoma neprijatnog simptoma koji se manifestuje na rukama i stopalima, poznatog kao hladna disestezija. Bez odgovarajućih procesa koji održavaju tijelo na optimalnoj temperaturi, pacijentima koji boluju od raka će prsti na rukama i stopalima biti hladni, dok će drugi smatrati da je temperatura veoma prijatna. Ova neprijatna senzacija također može da se pojavi kod onkoliških pacijenata koji su na hemioterapiji, jer ovaj tretman povećava osjetljivost na hladnoću, posebno na rukama i stopalima.

Hemioterapija može da izazove umor, dehidraciju i anemiju – sve to čini da pacijent pojačano osjeća hladnoću u ekstremitetima, tačnije rukama i stopalima”, kaže dr Li i napominje da ovaj simptom može da ukaže i na neke druge, manje opasne zdravstvene probleme, ne isključuvo kancer, ali da ga svakako vrijedi provjeriti.

Američko društvo za rak preporučuje da obratite pažnju na sljedeće znakove kancera:

Umor ili ekstremni umor koji se ne poboljšava odmorom;

Gubitak ili povećanje težine od 5 kg ili više, bez poznatog razloga;

Problemi sa ishranom (izostanak gladi, problemi sa gutanjem, bol u stomaku, mučnina i povraćanje);

Otok ili kvržice bilo gdje na telu;

Zadebljanje ili kvržica u dojci ili drugom dijelu tela;

Bol, posebno ko je nov ili bez poznatog razloga, koji ne nestaje ili se pogoršava;

Promjene na koži kao što su kvržica koja krvari ili se ljuska, novi mladež ili promena mladeža, ranica koja ne zacijeljuje ili žućkasta boja kože ili očiju (žutica);

Kašalj ili promuklost koje ne nestaju;

Neuobičajeno krvarenje ili modrice bez poznatog razloga;

Promjena navika crijeva (zatvor ili dijareja, koji ne nestaju ili promjena u izgledu vaše stolice);

Promjene u radu bešike (bol prilikom mokrenja, krv u urinu ili potreba za mokrenjem češće ili manje);

Groznica ili noćno znojenje;

Glavobolje;

Problemi sa vidom ili sluhom;

Promjene u ustima (čirevi, krvarenje, bol ili utrnulost).

Pošto osjećaj hladnoće nije jedini simptom raka, svakako je preporuka da se obratite svom ljekaru ako primijetite bilo kakve veće promjene u načinu na koji vaše telo funkcioniše ili kako se osjećate, posebno ako traje duže vrijeme ili se pogorša.

Author: urednik