Živim na selu i evo koliko tačno potrošim para za mjesec dana“: RAČUNICA KOJA JE ŠOKIRALA LJUDE

Mislite da je na selu život jeftiniji?

Na srpskom Redditu aktuelna je tema koja će mnogim Beograđanima otvoriti oči – posebno onima koji procjenjuju da je život na selu dosta jeftiniji nego u gradu. Naime, jedan neimenovan Srbin koji kaže da živi na selu, podijelio je svoje prosječne troškove na mjesečnom nivou i pozvao ekipu da ih prokomentariše, uporedi, ponudi savjet.

„Čitajući reddit stičem utisak da svi troše na život manje od mene i nekako prolaze bolje“, zaključio je i otkrio da mjesečno, za „normalan život“, troši 2.000-2.500 evra.

…I smatram da živim ok, ali nikako luksuzno. Pritom živim na selu (žena, dijete i ja). Volio bih da dobijem perspektivu od drugih ljudi, da li u nečemu pretjerujem, ili je ovo manje-više postala cifra sa kojom prosto možeš da očekuješ neki normalan život i to je to“, napisao je i nanizao stavku po stavku.

„Kirija za cijelu kuću: 400e

Drva za ogrijev: 100e mjesečno tj. 1200e godišnje za 20 metara

Struja, telefon, internet: oko 100e

Hrana i potrepštine iz marketa: oko 60K din

Restorani / kafići: oko 20K din

Gorivo: oko 15K din

Troškovi za dijete: oko 10K din“.

„Ovo su mi manje-više fiksni troškovi od nekih 1500e koje imam svaki mjesec. Preko toga potrošim svaki mjesec od nekoliko stotina do 1000+ evra na razne random troškove koji su se pojavili taj mjesec. To najčešće bude gomila sitnijih troškova tipa privatno liječenje, kupovina raznih sitnijih stvari, nešto za kuću, ponekad najam spremačice, itd. ali bude i krupnijih, npr. putovanje, registracija auta, itd. Zavisi od mjeseca do mjeseca“, napomenuo je.

Kako bi „kritičari“ imali kompletniju sliku, otkrio je da „vozi auto star 15 godina, nema poroke, ne ide na luksuzna putovanja, ne nosi fensi odjeću, bukvalno neko na ulici da ga vidi rekao bi totalni prosjek“.

Jedino gdje ne štedim je hrana i dajem dosta na kiriju jer smo htjeli da imamo cijelu kuću za sebe“, završio je svoj post.

Mnogi su iznenađeni računicom, a posebno cijenom kirije za kuću na selu…

„Većina ljudi misli da možeš da biraš gdje ćeš na selu da živiš za 100-200 eura, ali ako hoćeš lijepu lokaciju i pristojnu kuću, to je nažalost daleko od realnosti. Svakako i sa ovom cijenom mi je draže što plaćam ovo nego 60 kvadrata u nekom beogradskom soliteru“, pojasnio je čovjek koji je pokrenuo diskusiju.

„Ovo bih nazvao optimizovanim životnim stilom. Ovo stanje je po meni realno za našu srednju klasu“, jedan je od prvih komentara, mada su prilično šareni – od onih koji su u startu njegov životni stil ocijenili kao luksuz, do onih koji su pobrojali svoje troškove da mu dokažu da je jo i dobro prošao.

No, našli su se tu i neki potencijalno korisni savjeti za uštedu.

„Ne vidim nigdje nikakvo bahaćenje iskreno. Da li može da se smanji i sreže? Može sigurno, ali pitanje je da li je vrijedno kvaliteta zivota.. Ako hoćeš da prištediš najbolja stvar ti je da staviš random troškove na papir i vidiš da li je tu bilo nekih nepotrebnih stvari koje se ponavljaju mjesečno. Također, ja nekad praktikujem da kada vidim nešto što mi se svidi da kupim, ja ga ne uzmem nego kažem: Doći ću sljedeći vikend. Ako me do tad drži onda uzmem..“

„Evo jednog praktičnog savjeta. Uzmi i piši sve troškove od početka do kraja mjeseca. Onda sedneš lijepo sa ženom i vidite gdje su pare otišle a da nisu morale. Kod mene je npr. problem bio u pretjeranim izdacima za restorane i poručivanje hrane.“

Ako živiš na selu možda imaš mogućnosti da proizvodiš neku hranu za svoju porodicu i tako uštediš bar 100 eura mjesečno. Također razmisli o tome gdje kupuješ hranu i namirnice, možda ima jeftinijih prodavnica ili pošto živiš na selu vidi da neke namirnice poput jaja, mlijeka, sira i mesa uzimaš od nekog seljaka. To bi ti bilo jeftinije i zdravije. Troškovi su ti u redu, mada znam za mnoge koji sa manjim primanjima uštede više (doduše oskudevajući u nekim stvarima što opet nije rješenje)“.

Author: urednik