Nezamjenljiv mliječni napitak – očuvat će gustinu kostiju i kvalitet mišićne mase

Određena hrana tijelu šalje signale da počne sa dvostruko bržim sagorijevanjem masti i da prestane da ih skladišti, a jedna od najmoćnijih namirnica sa takvim svojstvom jeste jogurt.

Studije pokazuju da tri šolje jogurta dnevno i te kako ubrzavaju mršavljenje, zapravo – skidate dvostruko više težine nego kada ne pijete jogurt.

Ovaj ukusni mliječni napitak bogat je kalcijumom, koji doprinosi gubitku kilograma, jer baš ovaj mineral šalje tijelu signal da započne sagorijevanje masnoća i spriječava njihovo skladištenje, naročito u predijelu stomaka.

Istraživanja su potvrdila da ljudi koji drže dijetu, a pritom unose dovoljno kalcijuma gube i do 81 posto više naslaga na struku u odnosu na one koji ga ne unose u dovoljnim količinama.

Stručnjaci upozoravaju da je salo na stomaku posebno opasno jer se povezuje sa srčanim bolestima, povećanim rizikom od moždanog udara i nekoliko tipova kancera.

– Ne samo da su učesnici studije koji su pili jogurt izgubili više kilograma, već su i efikasnije održavali čistu mišićnu masu – kaže prof. dr Majkl Zemel, glavni autor studije.

On dodaje da je ovo kritična tačka u svakoj dijeti – treba da izgubite masnoće, ne mišiće, jer vam oni pomažu da sagorite kalorije, a taj proces se često narušava pogrešnim dijetama.

Dr Zemel kaže i da ne bi trebalo da se odreknete mliječnih proizvoda kad ste na dijeti.Oni su važni za održavanje kalcijuma na nivou dovoljnom da ne izgubite gustinu kostiju, da sačuvate mišićnu masu i ubrzate sagorijevanje masti – zaključio je doktor, prenosi “Stil“.

Author: urednik