Hurme su najukusniji lijek: 10 dobrih razloga da ih jedete svakog dana

Plodovi hurme produžavaju život. Hurme su skladište ugljenih hidrata, a takođe su ispred većine voća po sadržaju aminokiselina. One sadrže veliku količinu bakra, kalcijuma, mangana, cinka, natrijuma. Takođe, ne zaboravite na sadržaj gvožđa, kalijuma, magnezijuma, fosfora, kadmijuma i drugih minerala. Sadrže i vitamine grupe A, B i vitamin C.

ZAŠTO SU HURME TOLIKO ZDRAVE

Hurme jačaju srce, jetru i bubrege. Jedite samo tri hurme ujutru i riješit ćete se problema povezanih sa bolestima ovih organa. Ovo voće se koristi za jačanje imuniteta i borbu protiv različitih infekcija. Preporučuju se za ljude sa visokim krvnim pritiskom i koji pate od respiratornih bolesti. Hurme pomažu u borbi protiv raka. Naučnici su dokazali da sušene hurme povećavaju efikasnost mozga 5 puta! Za muškarce je ovo voće takođe veoma korisno, sposobno je da poveća potenciju, piše “Dnevni“.

Ljekari preporučuju jedenje hurmi tokom trudnoće i dojenja. Konzumacija ovog voća podstiče proizvodnju mlijeka u ženskom tijelu. A takođe obogaćuju majčino mlijeko vitaminima.

Hurme sadrže puno fruktoze, glukoze i holesterola. Ali neki stručnjaci i dalje ne preporučuju korišćenje hurmi za pacijente sa dijabetesom melitusom i za probavne probleme, pa je bolje da se posavjetuju sa svojim ljekarom. Takođe se ne preporučuje istovremeno konzumiranje i ugljenohidratne i kisele hrane. Na primjer, ne jedite grejpfrut ili limun sa hurmama.

Oni koji su na dijeti moraju znati da 100 g hurmi sadrži oko 300 kcal. Ali postoji i plus – one brzo utažuju glad.Hurme su pravo skladište vitamina i minerala. Konzumirajte nekoliko dnevno, ako nema kontraindikacija, i osjećaćete se sjajno!

Author: urednik