Ovo je 8 zlatnih pravila zdravog imuniteta – sigurni smo da ne poštujete sve, a jako su jednostavna

Imunološki sustav je vojska sastavljena od obrambenih stanica i čiji je zadatak obraniti tijelo od napadača. Svuda oko nas potencijalni su napadači na zdravlje našeg organizma koji se mogu nalaziti u kući, na rukama, u velikim vrtićkim grupama, školama, poslovnim objektima…

Da ne ulazimo u detalje djelovanja imunološkog sustava kratko ćemo navesti kako on obavlja lavovski posao kada je u pitanju obrana od mikroorganizama koji uzrokuju nastanak bolesti i uz pomoć savjeta stručnjaka s portala Harvard Medical School malo vam pojasniti kako ga ojačati za sezonu kada osim spomenutog virusa prijete i prehlade i gripe.

KAKO OJAČATI IMUNOLOŠKI SUSTAV?
Radi se o jednom velikom sustavu, a ne pojedinom organu kojega treba ojačati, iz tog razloga odgovor nije jednostavan. Za sada ne postoje istraživanja koja direktno povezuju stil života i snagu imuniteta, ali to ne znači da poveznica ne postoji. Znanstvenici pokušavaju otkriti utjecaj prehrane, vježbanja, stresa i sličnih faktora na imunitet, a u međuvremenu su tu smjernice koje nude kako biste ipak imunološkom sustavu dali poticaj.

Znate li koliko je točno fizičke aktivnosti dovoljno da živite dulje? Odgovor će vas iznenaditi

IMUNOLOŠKI SUSTAV I DOB
Kako starimo tako se smanjuje sposobnost imunološkog sustava što pridonosi razvoju nekih ozbiljnih bolesti, poput jakih infekcija i karcinoma. Dok će neki ljudi ostati potpuno zdravi i u starosti, ipak se radi o skupini koja će se lakše zaraziti, ali na žalost i od posljedica mogu umrijeti. Bolesti respiratornog sustava kao što su gripa, COVID-19 ili upala pluća su i danas jedan od vodećih uzroka smrti kod osoba starijih od 65 godina.

Smanjeni odgovor imunološkog sustava na infekcije se demonstrira i u reakcijama starijih osoba na cjepiva, a to su dokazale i studije. Ipak, smrtnost od gripe je smanjena kod starijih osoba koje su primile cjepivo, za razliku od onih koji nisu.

Čini se da se u ovoj situaciji javlja poveznica između loše prehrane i lošeg imuniteta. Manjak mikronutrijenata je ono što se primjećuje kod starijih osoba, a čini se da i manje jedu te ne paze da prehrana bude raznovrsna.

PREHRANA I IMUNOLOŠKI SUSTAV
Imunitet će uvijek puno snage uložiti u zdravlje probavnog sustava koji je iznimno jaka sila u zaštiti zdravlja cijelog organizma stoga je prehrana jako bitna u očuvanju snage imunološkog sustava. Znanstvenici su davno prepoznali činjenicu da su osobe koje žive u siromaštvu puno osjetljivije na infektivne bolesti. Postoje zasad dokazi kako manjak mikronutrijenata, poput cinka, selena i željeza te vitamina A, C i E kod životinja mijenjaju imunološku reakciju, je li tako kod ljudi, još se mora saznati. Što možete učiniti? Ako sumnjate da vaša prehrana ne pruža organizmu ono što on treba, razmislite o tome da uzimate multivitaminske pripravke, jer uzimanje samo jednog vitamina neće pružiti puno koristi.

MOGU LI SUPLEMENTI I BILJKE OJAČATI IMUNITET?
Uđite u samo jednu prodavaonicu zdrave hrane i vidjet ćete puno bočica i tableta na kojima piše kako jačaju imunološki sustav. Iako neki preparati sadrže komponente koje pogoduju zdravlju, je li uistinu pomažu imunološkom sustavu do danas nema dokaza. Znanstvenici naime ne znaju može li neka biljka za koju se smatra da podiže razinu antitijela u krvi uistinu učiniti nešto korisno za imunološki sustav.

JE LI STRES UISTINU OPASAN?
Moderna je medicina ipak prihvatila da su tijelo i duh povezani. Razni problemi, poput probavnih smetnji, nesanice i čak bolesti srca su povezani s utjecajem stresa na organizam. Unatoč svim preprekama, znanstvenici ne odustaju od daljnjeg dokazivanja utjecaja stresa na imunološki sustav. Baš kao i jačanje imunološkog sustava, tako je i stres pojam koji se teško definira i što je kod jedne osobe jako stresan događaj ne mora značiti da će djelovati jednako na vas. Kada je osoba u izložena neugodnoj situaciji, znanstvenicima je teško izmjeriti subjektivni dojam osobe na stres pa se fokusiraju na stvari koje ga mogu odavati, poput broja otkucaja srca, ubrzanog govora… Koncentrirani na kronični stres koji se u nečijem životu zadržava dug period, pokušavaju saznati je li ta vrsta stresa odgovorna za slabljenje imunološkog sustava, i unatoč poteškoćama, konačni će rezultati u skoro vrijeme biti ispred nas.

Stručnjaci mole pretile, ali i zdrave ljude da jedu obilan doručak – razlog će vas iznenaditi

UZROKUJE LI OBIČNA PREHLADA SLABIJI IMUNITET?
Sigurno vam je poznata rečenica „Obuci jaknu da se ne prehladiš“, ali ona baš nije točna jer umjerena izloženost hladnoći neće utjecati na to kako se organizam bori protiv infekcija.

VJEŽBANJE: DOBRO ILI LOŠE ZA IMUNITET?
Redovita tjelovježba je stup zdravlja, poboljšava kardiovaskularno zdravlje, snižava krvni tlak, pomaže kod održavanja tjelesne težine i štiti od raznih bolesti. No pomaže li radu imunološkog sustava? Baš poput pravilne prehrane, tjelesna aktivnost može doprinijeti cjelokupnom zdravlju pa je stoga dobra i za održavanje pravilnog rada imunološkog sustava. Direktno će pomoći tako što će potaknuti cirkulaciju, što dopušta stanicama i supstancama sustava da se kreću slobodno kroz organizam i obavljaju svoj posao bez ometanja,piše Ordinacija

ZLATNA PRAVILA ZDRAVOG IMUNITETA
Ne pušite
Jedite puno voća i povrća
Redovito vježbajte
Održavajte zdravu tjelesnu težinu
Ako pijete alkohol ne pretjerujte
Dovoljno spavajte
Pazite na osobnu higijenu
Izbjegavajte stres

Author: urednik