Obara šećer nevjerovatnom brzinom: Ova biljka je spas za dijabetičare!

Poznatija pod nazivom slatki krompir, čičoka se uglavnom koristi kod ljudi obolelih od šećerne bolesti.

Posebno je poznat po tome što ne sadrži skrob, nego polisaharid inulin, zbog čega čičoku u ishrani posebno često koriste dijabetičari.

Ova biljka je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikim žutim cvetovima. Dolazi iz Severne Amerike ali je sve više raširena po čitavom svetu.

Preživeće sušu, ali i veoma niske temperature i do -30 stepeni. Voli vlagu, ali se ne preporučuje da se sadi na tlu na kojem je prethodno rastao ili još raste suncokret. Može se saditi u kasnu jesen ili početkom proleća.

Čičoka ima jako nisku kalorijsku vrednost i mnoge nutrijente. Tako se u njoj nalaze kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Uz to sadrži i vitamine A, B, C i D, kao i esencijalne aminokiseline. Najvažniji sastojak je ipak inulin. Iz tog razloga je čičoka idealna hrana za dijabetičare jer se čak koristi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji ne daje glukozu već fruktozu.Inulin je probiotik, što znači da će stimulisati razvoj korisnih bakterija u crevima, a one imaju nekoliko pozitivnih delovanja na naše zdravlje. Čičoka je ujedno dobra i za osobe koje pate ili su izložene riziku od kardiovaskularnih bolesti jer doprinosi generalnom smanjivanju lošeg holesterola. Ujedno jača krv i pomaže kod anemije i ostalih bolesti krvi i krvnih sudova.

Ostala lekovita svojstva čičoke:

Jača imunitet i čitavi obrambeni sistem tela
Pomaže u jačanju libida
Povećava plodnost
Smanjuje rizik od steriliteta
Podstiče potenciju
Ima antibakterijsko i antioksidativno delovanje
Može da se koristi kao prirodni diuretik
Odlična je za prevenciju alergija
Pomaže jačanju kostiju u slučaju osteoporoze
Reguliše krvni pritisak

Kako se jede čičoka

Za razliku od krompira, čičoka može da se jede potpuno sirova. Tačnije, nije je potrebno termički obrađivati, a ukoliko to ne radite, dobićete više njenih nutritivnih vrednosti. U sirovom obliku od čičoke možete da pravite salate, a ako je skuvate, to može biti kao supa, prilog, varivo,piše Stil

Author: urednik