OVA PRIRODNA ZAPRŠKA ĆE ZGUSNUTI JELO ZA SEKUND: Ne sadrži brašno, a tek da čujete kako je ljekovita

Kako su htjele da zgusnu supu, pasulj ili sos, naše mame i bake su pravile pastu, odnosno miješale su brašno sa uljem ili nekom drugom vrstom masti i dodavale u jelo.

Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašičicu”, koja su puna proteina.

Crvena sočiva najbolja je zamjena za nezdravo prženo brašno. To je lako svarljiva mahunarka, koja u 100 grama suvog voća sadrži oko 330 kalorija i približno 24 grama biljnih proteina, piše Krstarica

Nije potrebno da se namače satima prije toplotne obrade, kao što je slučaj sa leblebijem ili graškom, a za kuhanje je potrebno samo 15-ak minuta.

Šta treba da uradite?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite sve nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta prije kraja kuhanja.

Tokom termičke obrade, sočivo će „popiti” dobar dio tečnosti u loncu i raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Ako vam se ne sviđa ljuskava tekstura kuhanog sočiva, uronite mikser u šerpu ili posudu prenesite u blender i blendajte dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Koliko sočiva mi je potrebno da zgusnem jelo?

Koristite 100 grama suhog crvenog sočiva na 500 ml na 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati u zavisnosti od toga šta ste stavili u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.

Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osjetiti u posuđu.

Author: urednik