Provjerite koje su namirnice odlične za poboljšanje imuniteta tokom zime

Nije važno samo utoliti glad jelom. Namirnice koje jedemo imaju mnogo bitniju ulogu. Ukoliko ste pojeli dosta praznih kalorija za ručak, vaš imuni sistem baš i neće zablistati. Da bi besprijekorno funkcionisao, potrebno je da dobije odgovarajuće količine vitamina, minerala, ali i drugih hranjivih materija. A to ćete najbolje postići raznovrsnom ishranom.

Poznato je da je zimi svježe voće i povrće manje dostupno, zbog toga treba biti kreativan u dobivanju vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari iz hrane. Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta možete se poslužiti i namirnicama kao što su kiseli kupus, kefir, banane i slični, savjetuju nutricionisti.

Ovaj fermentirani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu kompleksnih ugljikohidrata koji zadržavaju dobre bakterije u želucu i jačaju imunitet. Čuvajte kefir na hladnoći, jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature.

Kiseli kupus je jedan od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom da nastaje procesom fermentiranja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca te štite organizam od bolesti.

Artičoke također sadrže neprobavljive hranjive tvari koje hrane dobre bakterije u probavnom sistemu i jačaju stanje organizma.Banane su odličan izvor kalija i magnezija. Ovi minerali iznimno su važni za tijelo u stanjima stresa, iscrpljenosti i umora, pa se nameću kao odlični saveznici u jačanju imuniteta tokom zime, prenosi “Klix“.

Author: urednik