Jednostavna noćna navika može zaustaviti kondenzaciju i stvaranje vlage na prozorima: DA LI STE OVO ZNALI?

Vlaga na prozorima pojavljuje se jer je na unutrašnjem dijelu topli zrak, a vani je hladan, piše 24sata.hr

No, ako se to konstantno pojavljuje, može uzrokovati stvaranje plijesni i dovesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Tokom hladnih dana lako je primijetiti tu neželjenu promjenu – kondenzacija na prozorima i staklenim vratima. Tanak sloj vode pojavljuje se jer se topli zrak iznutra susreće s hladnim zrakom izvana.

Ali, tu je nekoliko načina kako zaustaviti kondenzaciju i moguće stvaranje plijesni te time pojavu niza zdravstvenih problema. Jedan od načina je ostaviti zavjese otvorene.

Zatvorene zavjese odlično sprečavaju propuh, ali također sprečavaju zagrijavanje prozorskog stakla centralnim grijanjem. To čini staklo hladnijim nego što bi moglo biti, stoga uzrokuje kondenzaciju. Zato će otvorene zavjese omogućiti da temperatura stakla bude sličnija sobnoj, kako se ne bi stvorila kondenzacija – ističu stručnjaci iz kompanije Screwfix za The Mirror.

Ako ne možete držati zavjese razmaknutima, stručnjaci savjetuju da se odlučite za tanje zavjese ili čak malo spustite roletne.

Trik protiv kondenzacije

Još jedan trik koji su podijelili bio je držati prozore otvorene noću ako je moguće.

“Izdišući topli zrak tokom noći, povećavamo vlažnost u prostoru. Kada su prozori zatvoreni, vlažni zrak nema gdje otići te se kondenzira na hladnim površinama. Otvorenjem prozora, čak i samo djelomično, omogućujemo toplom zraku da izađe, sprečavajući stvaranje kondenzacije”, objasnili su stručnjaci.

Alternativno, ako niste ljubitelj otvorenih prozora, možete održavati nisku, stalnu temperaturu grijanja. To sprečava ekstremne poraste i padove temperature, pružajući ugodnije okruženje.

“Prvo, snižavanje temperature kad se grijanje isključi dovodi do hlađenja prozora. Zatim, nagli porast temperature kad se grijanje ponovno aktivira brzo zagrijava zrak, ali ne i staklo, što dovodi do kondenzacije. Održavanje grijanja stalno uključenim, ali na nižoj temperaturi, sprečava hlađenje stakla i pomaže u sprečavanju kondenzacije”, kažu stručnjaci.

Author: urednik