ODLIČAN TRIK ZA DINSTANJE LUKA: Samo ovako ćete sačuvati sve hranljive sastojke

Takođe, posjeduje i brojne zdravstvene prednosti kao što su jačanje imuniteta, normalan rad srca, liječenje respiratornih infekcija i mnoge druge. Ali da li ste znali kako se ispravno priprema?

Naime, nutricionista po imenu Mumal Asif otkrio je genijalan trik za njegovo spremanje. On je rekao da samo dva minuta prženja luka uništava brojne zdravstvene prednosti.

A najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegova ljekovita dejstva, piše 24sedam.   Savjetujem da sačekate 10 minuta nakon što isjeckate luk. Za to vrijeme stvoriće se maksimalna količina alicina koja će da ostane gotovo netaknuta prilikom prženja – objasnio je ovaj nutricionista.

Dakle, bilo da se radi o bijelom ili crnom luku, prvo ga isijecakajte, pa sačekajte par minuta da pusti svoj sok, pa tek onda termički obrađujte.

A osim alicina, luk sadrži i brojne vitamine i minerale koji su neophodni organizmu, kao što su cink, fosfor, magnezijum, folat, tiamin i vitamini C i K.

Author: urednik