Ovaj trik znatno skraćuje vrijeme kuhanja graha i čini ga lakšim za probavu

Jedno od omiljenih zimskih jela na našim prostorima zasigurno je grah, no neugodna posljedica konzumiranja ovog jela je nadutost, a i potrebno je mnogo vremena da se skuha.

Kako god ga pripremali, vrlo je zasitan, a prije svega zdrav. Na svu sreću postoje trikovi pomoću kojih možete spriječiti nadimanje.

Tajna pripreme je u potapanju. Potapanje graha, podsjetimo se, omogućuje toj mahunarki da se, čak i nakon što je nekoliko mjeseci bila tvrda, suha i potpuno nejestiva, pomalo počne pretvarati u grah koji svi toliko volimo.

Tokom potapanja suhi grah upija vodu, koja počinje otapati teško probavljive škrobove te tako skraćuje vrijeme kuhanja i posredno nam pomaž da grah lakše probavimo.

No nije svako potapanje isto. Imate tradicionalno potapanje i vruće potapanje.

Tradicionalno potapanje, kao što vam je sigurno poznato, je najlakši i najčešće korišten način. Sve što treba napraviti je staviti suhi grah u veliku posudu pa za svakih kilogram graha dodati 1.200 ml hladne vode. Kad ste sve to odmjerili i ubacili, grah lijepo pokrijte i ostavite na miru nekih 8 sati ili preko noći. Prije kuhanja obavezno ga isperite.

Vruće potapanje, kao što možete pretpostaviti, podrazumijeva visoku temperaturu. U veliki lonac dodajte 1.200 ml vode za svaki kilogram suhog graha. Zagrijte do vrenja pa kuhajte 2-3 minute.

Sklonite s vatre, poklopite i pustite da stoji do 4 sata. Isperite pa skuhajte prema receptu za jelo koje ste se namjerili kuhati, no imajte na umu da ova metoda znatno skraćuje vrijeme kuhanja, piše Slobodna Dalmacija.

Author: urednik