KAD SE PIJE VITAMIN D, UJUTRU ILI UVEČE: Ljekari imaju važan savjet

Vitamin D jača kosti, utiče na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost cijelog organizma.

Pored sunca i ishrane, izvor vitamina D su i suplementi, a mnogi su u dilemi da li ih je bolje uzimati ujutru ili uveče. Prema savjetima stručnjaka, vitamin D bi trebalo uzimati uz obrok jer je rastvorljiv u masti, što znači da djeluje efikasnije kada se uzima sa hranom.

Budući da je doručak, po pravilu, obrok u kojem ima dovoljno zdravih masti, ljekari savjetuju da je najbolje D vitamin uzimati ujutru.

Ukoliko, ipak, želite da vitamin D uzimate u večernjim satima, onda se preporučuje da to bude uz, recimo, malo orašastih plodova.

U zimskim danima, kada manjka sunca, posebno se preporučuje uzimanje vitamina D koji se, osim u vidu suplemenata, može unositi i određenim namirnicama.

Namirnice bogate vitaminom D su uglavnom riba i punomasni mliječni proizvodi, zatim goveđa jetra, sojino mlijeko, jegulja i riblje ulje. Kako bi se izvukao maksimum iz vitamina D, potrebno je kombinovati ga sa magnezijumom i kalcijumom.

Ipak, sa ovim vitaminom ne treba ni pretjerivati. Ljekari tvrde da uzimanje previše vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati nakupljanje previše kalcijuma u ​​tijelu, što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce.

Tekst: Lepa&Srećna

Author: urednik