Evo šta se događa vašem tijelu nakon samo jedne neprospavane noći: OVO SU NUSPOJAVE

Svi koji su iskusili nemogućnost kvalitetnog sna sjećaju se borbe koja slijedi sljedećeg dana, gdje se osjećamo zbunjeno, razdražljivo, i jedva funkcionalno. Nuspojave nedostatka sna ne samo da podsjećaju na mamurluk, već mogu uzrokovati mučninu, glavobolje te ozbiljnije posljedice.

Stručnjaci, intervjuisani od “Daily Maila”, detaljno su opisali biološke procese koji se odvijaju kada ne spavamo dovoljno, bilo da kasno idemo u krevet, ostajemo budni 24 sata ili ne spavamo nekoliko dana. Hronični nedostatak sna, kako pokazuju studije, može povećati rizik od gojaznosti, gubitka pamćenja, dijabetesa, bolesti srca i smanjenog imunološkog odgovora.

Čak i jedna noć bez sna može nanijeti štetu, s obzirom na ključnu ulogu sna u regulaciji hormona, obnavljanju tkiva i održavanju zdrave tjelesne težine. Navedeni stručnjaci tvrde da se učinci nedostatka sna počinju pojavljivati nakon 18 sati nespavanja, izazivajući porast krvnog pritiska i stvaranje ozbiljnih zdravstvenih problema.

Takođe, ističu da nedostatak sna može smanjiti nivo testosterona, energije i oslabiti imunološki sistem. Nedostatak sna, koji traje duže od 18 sati, može dovesti do pada testosterona kod muškaraca i stvaranja upalnih proteina povezanih s ozbiljnim bolestima. Manjak sna takođe utiče na izbor hrane, uzrokujući povećanu žudnju za nezdravom hranom. Studije su pokazale da nedostatak sna može rezultirati povećanim unosom kalorija, posebno iz masti i ugljikohidrata.

Nakon 36 sati bez sna, svi simptomi postaju izraženiji, a pojedinac može doživjeti “mikrosan”, kratke periode nehotičnog sna. Nakon 48 sati budnosti, dolazi do ekstremnog nedostatka sna, što može uzrokovati halucinacije, povećan stres, depersonalizaciju i povećanu razdražljivost.

Ako se nedostatak sna nastavi, nakon 72 sata moguće su ozbiljne posljedice poput halucinacija, zabluda i iskrivljenog razmišljanja. Stručnjaci naglašavaju važnost sna kao ključnog elementa za pravilno funkcionisanje tijela i mozga, prenosi N1.

Author: urednik