Poslije 14:30 prestala sam da jedem OVE NAMIRNICE i moje tijelo se za 12 dana BUKVALNO TRANSFORMISALO: Stomak mi je NESTAO, struk NIKAD TANJI, a farmerke mi stoje savršeno

Izbacivanje hljeba, peciva i skroba, kao i mliječnih proizvoda, alkohola, prerađenog šećera – po savjetu mog trenera – brzo mi je smanjilo struk, isklesalo ruke i izoštrilo lice. Odlučila sam da ovo uradim nakon što sam probala vjenčanicu i vidjela da moje grudi kipe iz korseta, a na rukama i leđima mi se vidi salo. Zabrinuta zbog toga kako ću izgledati na fotografijama, hitno sam pozvala trenera slavnih Dejvida Kirša i nakon poštovanja njegovih savjeta u vezi treninga i ishrane moje tijelo se potpuno promijenilo, piše novinarka Loren Levinson za “Harpers Baazaar”.

Prošlo je godinu dana otkako sam se udala, a moji ciljevi su drugačiji. Uglavnom, ne želim da se osjećam kao da sam na stalnoj svadbenoj dijeti. Tražila sam plan ishrane koji ne eliminiše čitavu grupu hrane, dozvoljava mi povremeni kolač i ne tjera me da brojim bilo šta – kalorije, korake ili bodove. Ponovo sam se obratila Kiršu i pitala ga: “Kako da se hranim, ako ne želim da jedem kuvani kelj i ribu za svaki obrok?”. Hoću da napomenem da moj cilj nije bio da smanjim kilažu, već da se osećam vitko. Da li moram da uskraćujem sebi hranu da bih se osjećala vitko? U čemu je tajna?

Kiršov odgovor je bio jednostavan. Tajna je u kontroli porcija i tajmingu. Bacila sam se na 12-dnevni plan. Počela sam da treniram pet puta nedjeljno (i joga se računa!), imala sam i trening snage i prestala sam da jedem ugljenje hidrate poslije 14.30.

Konzumiranje ugljenih hidrata ujutru i tokom cijelog dana pomaže vam da dobro funkcionišete tokom dana. Pošto oni zadržavaju vodu u vašem tijelu, počinjete da izgledate punije. Smanjivanje unosa ugljenih hidrata u određenom trenutku, kao što je 14.30, daje vašem tijelu prilku da apsorbuje i isprazni sav taj višak vode. Takođe vam daje vremena da ih sagorite tokom ostatka dana”, kaže moj trener.

Tokom svog eksperimenta fokusirala sam je uglavnom na konzumaciju ugljenih hidrata bez glutena i cjelovitih žitarica, oni su lakše svarljivi od složenih ugljenih hidrata. “Namirnice kao što su ovas, sočivo, kinoa i smeđi pirinač najbolje je konzumirati prije 14.30. Ovi ugljeni hidrati su bolji od hljeba ili tjestenine jer su bogati vitaminima i mineralima koji su vam potrebni da dobijete mišiće”, ističe Kirš.

Trener me je takođe podstakao da smanjim svoje porcije. Na primjer, obožavam slatki krompir, ali batat ima otprilike 24-27 grama UH po komadu. Kirš mi je savjetovao da ispečem batat početkom nedelje i podijelim ga na četvrtine, te svaki dan pojedem po jednu. Po novom planu, za ručak je trebalo da jedem grilovanu piletinu, jednu četvrtinu batata i puno, puno salate.

“U zavisnosti od vaše težine i načina života, količina UH koja vam je potrebna može da se promijeni. Ne postoji određena količina ugljenih hidata koju osoba treba da pojede tokom dana. Ako ste muškarac i sportista koji trenira za predstojeću utakmicu, vaš unos će biti drugačiji nego kod mlade žene koja radi na korporativnom poslu cijeli dan”, objašnjava Kirš.

Ova ishrana nije jedinstvena za sve, ali je meni dala rezultata i uspjela da izravna stomak. Iako se nisam mjerila, farmerke su mi stajale mnogo bolje, a struk mi je bio daleko više oblikovan. Takođe, nisam se toliko brinula oko hrane. Znajući da za ručak mogu da pojedem parče pice u svakom trenutku, učinilo je da se ne osećam uskraćeno. Ništa nije bilo zabranjeno, tako da je postojala manja verovatnoća da ću žudeti za nečim i da će doći do prejedanja.

PRIMER JELOVNIKA
Doručak: crna kafa, jedno kuhano jaja, jedan komad integralnog hljeba bez glutena sa puterom od kikirikija ili ovsene pahuljice bez glutena sa lanenim shemenom, sheckanim bademima i borovnicama

Ručak: Salata sa keljom, rotkvicama, šargarepom, semenkama bundeve, grilovanom piletinom, kinoom i četvrtinom slatkog krompira sa prelivom od balzamiko sirćeta

dvije kockice tamne čokolade

Užina: Isjeckano povrće poput krastavca, šargarepe i paprike sa humusom

šaka sirovih badema

Večera: Losos pečen u limunu i maslinovom ulju, prečeni brokoli, pečena bundeva

dvije čaše bijelog vina

(Zenablic.rs)

Author: urednik