ČIM KRENE GRIJANJE, STAVIM ALUMUNIJSKU FOLIJU IZA RADIJATORA: U stanu je 10 puta toplije, a evo kako

Tokom zime veoma je važno da sobe u kojima najviše boravimo budu tople što duže. To možete postići samo stalnim zagrijavanjem prostorija. Međutim, kako energenti poskupljuju, postoje i druge metode koje vam mogu biti od pomoći da održite stalnu temperaturu.

Aluminijumska folija
Na zadnju stranu radijatora stavite aluminijumsku foliju, kako ne biste gubili toplotu iz njega. To će zatim preusmjeriti topli vazduh prema centru sobe.

Zavjese
Ujutro otvorite zavjese širom i pustite u sobu jutarnju svetlost koja je bila “zarobljena” u prozorima. Prije spavanja potrebno je da navučete zavjese kod svih prozora. U većini domova, grijanje je tokom noći slabije, a zavjese mogu spriječiti da topli vazduh izlazi kroz prozore. Zavjese koje koristite zimi treba da budu što deblje.
One će duže zadržati toplotu.

Ukrasite zidove
Postavljanje fotografija, ogledala i slika na zidove spriječiće gubitak toplote. Čak i deblji poster može napraviti dodatni sloj izolacije, što povećava temperaturu u stanu i tako sprečava hladne zidove da upijaju topli vazduh.
Tepisi
Vrlo su korisni i tepisi i ćebad. Osim što su dekorativni elementi, oni sprečavaju sakupljanje hladnog vazduha u prostoriji. Ako nemate dobru izolaciju poda, čak deset posto toplog vazduha može se apsorbovati u hladni pod. Tepisi su odlični izolatori, a oni će vam zagrijati i stopala. Ne zagrevajte prostorije koje ne koristite Ne zagrevajte hodnike i prostorije koje ne koristite. Isključite grijanje u njima i zatvorite vrata kako biste spriječili nepotreban gubitak toplote. #novi.ba#

Author: urednik