Ne treba vam brufen i paracetamol – OVO JE PRIRODNI LIJEK ZA SPUŠTANJE VISOKE TEMPERATURE: Doktor Nestorović podijelio savjet, obavezno ga pročitajte

Kada na toplomjeru vidimo da dijete ima temperaturu 39 ili 40 ne može da nas ne oblije hladan znoj, pa kada ni antipiretik ne uspjeva da pomogne onda krećemo sa alternativnim mjerama”, kaže doktor Branimir Nestorović.

Brojni su savjeti za skidanje temperature, od savjeta naših baka do prastarih metoga, pa među njima imamo tuširanje, stavljanje senfa na noge, listića krompira, mješavinu sirćeta i kukuruznog brašna, ali šta od toga zaista djeluje?

Dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog otkrio je koja alternativna metoda skidanja temperature je najefikasnija.

“Da li znate zašto ljudi imaju temperaturu i ko brže ozdravi, ovi koji skidaju ili oni koji ne skidaju temperaturu? Brže ozdrave oni koji ne skidaju temperaturu, prema tome, ne treba je mnogo skidati, može ako dijete baš loše izgleda.

Imaju engleske preporuke koje kažu da se temperatura skida ako je jako visoka, a dijete loše izgleda. Van toga ne. Ono što je najbolje je tuširanje mlakom vodom i istrljati dijete mekim peškirom kao da se znoji”, kaže dr Nestorović.

Mnogi roditelji od antipiretika biraju paracetamol ili brufen za skidanje temperature, a doktor otkriva jednu novost vezanu za jedan od ova dva leka.

“Može da se da brufen, ali generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim “seljačkim metodama”, kaže on.

Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik.

“Možda je najbolji list bundeve, ali gde sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija”, otkriva dr Branimir Nestorović.

Kada temperatura naglo skoči i da bi je što prije oborili roditelji se često pitaju da li su efikasniji čepići ili sirupi za obaranje?

“Nemojte, molim vas, čepiće jer je apsopcija iz debelog crijeva promjenljiva i nije ista kod sve djece”, ističe doktor i dodaje:

“Temperatura je odbrambeni mehanizam, izuzetno efikasan čak i hladnokrvne životinje poviše temperaturu kada su bolesne. Ribe povišavaju tjelesnu temperaturu kada su bolesne.

To je prirodni mehanizam ubijanja virusa i bakterija. Samo ako dkijete izgleda loše, ako ga boli glava ako je malaksalo onda treba skidati temperaturu”, zaključuje dr Branimir Nestorović.

Author: urednik