Dunja i njena ljekovita svojstva

Dunja je veoma ljekovito i ukusno voće, a evo i zašto.

Dunja je bogata šećerom, organskim kiselinama (jabučna, limunska), pektinom, taninom, antioksidantima koji pomažu našem tijelu da apsorbuje kalcijum i gvožđe i bore se protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

Sadrži magnezijum, fosfor, kalijum i vitamine A, C i B kompleksa (B3, B6 i B9). Djeluje antibakterijski, dobra je za probavu, srce, krv i podizanje imuniteta. U narodnoj medicini od dunje se koriste i plod, i sjeme i list.

Kako da ih upotrebimo

Zreo plod dunje je tvrd, oporog i kiselkastog ukusa. Upotrebljava se svjež u ishrani, od njega se kuvaju pekmezi, slatka, marmelade, žele…

U narodu se sok dunje i skuvana voćka upotrebljavaju protiv: proliva, plućnih bolesti, za jačanje sluzokože usta, želuca i crijeva.

Dunja može da se sačuva do proljeća, a u nekim krajevima je suše isječenu u tanke kriške od kojih se kuva čaj.

U tradicionalnoj medicini list dunje upotrebljava se kao sredstvo protiv proliva.

Sjeme dunje kad se potopi u vodu postaje klizavo od velike količine sluzi koja, ako se promućka, spada sa sjemena. Kad se žvaće osjeća se slab ukus i miris gorkih badema.

Upotrebljava se kao sluzno sredstvo za izradu preparata za ublažavanje nadražajnog, suvog kašlja, spolja kao obloga kod opekotina, u kozmetici u losionima i sredstvima za oblikovanje kose.

Dunjina sluz se dobija tako što se 10 g sjemena prelije šoljom prokuvane i ohlađene vode i poslije nekoliko sati procijedi.

Sjeme se upotrebljava isključivo cijelo, nezdrobljeno, da bi se izbjeglo oslobađanje cijanovodonične kiseline, jer u sjemenu može da bude u količinama koje mogu da izazvu trovanje.

Kako da je koristimo u liječenju nekih zdravstvenih problema, saznajte pomoću ovih korisnih recepata:

Sirup za bronhitis

Izdrobite 5 g sjemenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.

Dunja protiv čireva na organima za varenje

Po 1 kašiku lanenog i dunjinog sjemena prelijte 1 šoljom hladnog čaja od kamilice, dobro promiješajte, procijedite posle 1 sata i pijte nezasladeno pola sata prije jela 2-3 x dnevno.

Kod zapaljenja debelog crijeva

Pomješajte po 20 g lanenog i dunjinog sjemena, srčenjaka, islandskog lišaja i plodova borovnice, pa 3 kašike mješavine prelijte sa pola litre hladne vode, ostavite 3 sata, što češće mješajte, zagrijejte u poklopljenom sudu do ključanja, ostavite da se ohladi i pijte 3-4 x dnevno po 1 čašicu na pola sata prije jela.

Dunja protiv proliva

Po 20 g drenjina, oskoruša, šipuraka, dunja i mušmula dobro isitnite, od te smješe uzmite 3 kašike i kuvajte 10 minuta u pola litre vode, a kad se ohladi procijedite i pijte umjesto vode.

Protiv zapaljenskih procesa na ustima

2 kašike mješavine jednakih dijelova kamilice, žalfije i sjemena dunje prelijte sa četvrt litra ključale vode, ostavite 2 sata, procijedite i ispirajte usta.

Melem za opekotine

Izdrobite 10 g sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog.

Author: urednik