GINEKOLOG UPUTIO BRUTALNE TVRDNJE O ŽENAMA IZNAD 50 GODINA: Ovo što ćete pročitati vam se NEĆE SVIDJETI

Nadimanje stomaka u menopauzi je anksioznost sa kojom se suočavaju mnoge žene – evo kako je možete da se riješite prirodnim putem!

Nadimanje je anksioznost sa kojom se suočavaju mnogi ljudi, a uzroci mogu biti različiti – nepravilna ishrana, namirnice koje izazivaju nadimanje, nedostatak aktivnosti, konzumiranje brze hrane, stres, netolerancija na određenu hranu itd. Međutim, hormoni također mogu igrati ulogu kada je u pitanju nadimanje, zbog čega se mnoge žene osjećaju naduveno tokom menopauze.

Estrogen i progesteron su dva primarna ženska polna hormona, a ovi nivoi variraju kako ulazite u menopauzu, što može izazvati neke neželjene efekte u tijelu. „Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena osjeća naduto“, objasnila je dr Vendi Trubou za mbg. „Obično, kada žena uđe u menopauzu, dolazi do nadimanja zbog niskog nivoa progesterona, pa preporučujemo da provjerite nivoe“, dodala je ona.

Svaka neravnoteža i promjena u hormonima mogu uticati na zdravlje. „U početku, smanjenje i prestanak ovulacije dovodi do smanjenja progesterona, što je praćeno fluktuacijama nivoa estrogena i na kraju do smanjenja estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju“, rekao je ginekolog Eden Fromberg.

Kao rezultat toga, višak tečnosti može da se zadrži u tijelu, što dovodi do nadimanja. Postoji nekoliko metoda koje mogu da smanje osjećaj nadutosti u menopauzi, kao i da podstaknu eliminaciju viška vode – sasvim prirodno:

1. Pijte puno vode

Ako vaše tijelo zadržava vodu, to bi mogao biti znak da morate da pijete više, a ne manje. “Unos tečnosti je važan, a ograničavanje tečnosti ne rješava zadržavanje tečnosti. U stvari, ograničavanje tečnosti utiče na varenje, što pogoršava nadimanje”, primjećuje Fromberg.

2. Pažljiviji pristup ishrani

„Prerađena, hladna hrana, hrana koja stvara gasove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiši i rafinisane ugljene hidrate mogu doprinijeti nadimanju. Mikrobiom crijeva se sastoji od imunološki osjetljivih organizama koji oblažu naše tanke i gusta crijeva, koji su esencijalni mikrobi posebno osetljivi na šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate”, objašnjava Fromberg. Možete smanjiti slatkiše i obrađene grickalice i zamijeniti ih sastojcima bogatim probioticima kao što su jogurt, fermentisana hrana kao što je kimči, pa čak i kiseli kupus .

3. Uzimanje probiotika

Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog suplementa je još jedan način da svom crijevu date ono što mu je potrebno.

4. Smanjite sres 

Stres također može da igra ulogu u nadimanju, a upravljanje osećajem preopterećenosti iz dana u dan će uticati na vaše opšte zdravlje. “Jajnici se snabdijevaju krvlju i nervima iz nadbubrežnih žlijezda, a ove endokrine strukture su hormonalno i strukturno osjetljive jedna na druge procese. Na početku menopauze, nadbubrežne žlezde mogu postati osetljivije na stres zbog nedostatka “podrške”. “iz jajnika”, kaže Fromberg.

Redovno vježbanje, dobar san, vježbe disanja, odmor i oporavak – odlične su metode za ublažavanje stresa i održavanje dobrog zdravlja. Iako je povremeno nadimanje potpuno normalno, ako potraje čak i nakon promjene zdravog načina života, možda bi bilo dobro da se konsultujete sa svojim ljekarom o drugim opcijama liječenja.

Author: urednik