ČESTE PREHLADE, INFEKCIJE I UMOR – Nedostatak ovog MINERALA pravi HAOS u ORGANIZMU, a evo kako da ga nadoknadite

To je u ovim namirnicama!

Cink  je esencijalni nutrijent koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema i metabolizam. Iako su nam potrebne samo male količine, on je najzastupljeniji  mineral  u našem tijelu nakon željeza. Dovoljne količine cinka se mogu dobiti ishranom, a na to je posebno važno obratiti pažnju u sezoni prehlada, virusa i gripa. Naš imunološki sistem je vojska ćelija i odbrambenih mehanizama potrebnih za borbu protiv bakterija i virusa koji mogu dovesti do infekcije, a cink je izuzetno važan za jačanje imuniteta.

Koji su znakovi nedostatka cinka?

  • česte prehlade i infekcije
  • suhoća i hrapavost kože
  • sporo zarastanje rana, gubitak kose (uključujući dlake obrva i trepavica)
  • gubitak apetita i nagli gubitak težine
  • poteškoće u prilagođavanju očiju mraku
  • apatično ponašanje, zaboravnost i depresivna osjećanja
  • impotencija i neplodnost (oba pola)
  • Uravnotežena i raznovrsna prehrana najbolji je snabdjevač ovog minerala tijelu. Cinka ima najviše u namirnicama životinjskog porijekla, posebno u crvenom mesu, zatim u jajima i mliječnim proizvodima. Međutim, osobe koje su se odlučile za vegansku ishranu, uz dobar plan i dobro odabranu biljnu hranu bogatu ovim mineralom, takođe mogu unositi dovoljnu količinu cinka hranom.

    Namirnice biljnog porijekla koje sadrže najviše cinka su: mahunarke (slanutak, sočivo i pasulj), orašasti plodovi (kikiriki, indijski oraščići i bademi). Takođe, mineral je prisutan, ali u manjoj meri, u tamnoj čokoladi i žitaricama od celog zrna.

    Veganski izvori cinka su i hranljive ljuspice kvasca, koje su bogate cinkom sa 6 mg po supenoj kašiki. Takođe, samo 2 kašike semenki bundeve i 2 kašike semenki suncokreta posipane preko doručka obezbediće 3,5 mg cinka. Dodajte šaku indijskih oraščića za još 1,8 mg.

    Tempeh je fermentisani proizvod od soje i odličan je dodatak svakoj ishrani zbog bogatstva proteinima, kao i 1,8 mg cinka na 100 g. Ako volite kvinoju ili smeđi pirinač, budite mirni znajući da ćete uz svaku porciju dobiti 1,6 mg cinka. Dodavanje žitarica poput kinoe ili smeđeg pirinča u vašu prehranu je odličan način da dodate cink u svoje obroke.

    Drugi izvori cinka su integralni hljeb, kus-kus, sjemenke susama, pečeni pasulj, kikiriki, zob, sjemenke konoplje, miso pasta, spanać, slanutak, sočivo, gljive, orasi i tofu.

    Postoji mnogo biljnih namirnica koje sadrže cink, a to su namirnice koje se obično konzumiraju u cijeloj biljnoj prehrani. Ako slijedite vegansku ishranu, jedenje cjelovite biljne hrane umjesto prerađene hrane u najvećoj mogućoj mjeri podržat će vaš unos vitalnih nutrijenata, Srbijadanas

Author: urednik