Da sam ovo znala ne bih IMALA RAK!” Adrijana je ignorisala simptome, a jedan je bio NAJČUDNIJI OD SVIH

Adrijana Farkaš je pozitivna i uspješna mlada žena i mama blizanaca, koju je život natjerao da u jednom momentu bude okupirana borbom za sopstvenom zdravlje. Uprkos promenama koje je primijetila mislila je da nema bojazni za njeno zdravlje. Ispostavilo se, međutim, da nije bila u pravu, piše Žena.blic.rs.

Naime, njoj je bio dijganostikovan rak debelog crijeva, od kojeg se uspješno izliječila, ali kako kaže da je na vrijeme regovala do razvijanja raka ne bi ni došlo. Sada je riješila da podijeli simptome sa kojima se susrela, a na koje nije blagovremeno reagovala, u želji da podigne svijest o tome koliko je važno da osluškujemo naše tijelo.

Da sam ovo znala ne bih imala rak”, naziv je nekoliko videa koje je podelila na svom TikTok nalogu.

Rak debelog creijva nastaje iz najobičnijeg polipa, koji ako se na vrijeme otkrije nikad ne preraste u rak. Rak debelog crijeva je genetski jako prenosiv, tako da ukoliko ste imali nekoga u porodici sa ovom dijagnozom, odmah idite na preventivni pregled”, započela je Adrijana.

Kako kaže više je sipmtoma koji prate ovu bolest, a jedan od pokazatelja može biti i anemija.

“Anemija, odnosno snižene vrijednosti hemoglobina i gvožđa, ne moraju nužno da znače da se hraniš loše. Rak debelog crijeva kao simptom daje upravo anemiju. A veoma lako možete da znate da je anemija prisutna. Nagli pad energije, nemate snage da izvršavate uobičajene dnevne aktivnosti, kao što ste mogli do sada. Takođe, česte vrtoglavice, malaksalost, ili bilo šta slično tome. Ovo ne mora nužno da znači da imate rak, ali prosto to može biti jedan od simptoma”, objasnila je Adrijana, pa dodala:

“Ono što možete da uradite je da odnesete stolicu u prvu laboratoriju i da tražite analizu okultno krvarenje. Ukoliko je nalaz pozitivan, odmah kod ljekara. Ukoliko je nalaz negativan, odna postoji drugi razlog za anemiju.

Bol u stomaku je jedan od očiglednih i uobičajenih simptoma abnormalnosti u digestivnom sistemu, uključujući debelo crevo. Takođe, iznenadna intolerancija na pojedinu hranu može biti znak za uzbunu. Intenzivniji bolovi u ovom dijelu tijela takođe najavljuju proces raka. Ako dođe do promene u pražnjenju crijeva, to može biti i znak raka u ovom dijelu tijela, kaže Adrijana.

“Još jedan važan simptom su česte dijareje, koje ne moraju da budu povezane sa unosom određene hrane ili pića, već mogu biti simptom karcinoma debelog crijeva. Pod tim ne mislim na dijareju od par dana, već na dijareju koja traje nedjeljama”, objasnila je.

Jedan od simptoma koji sam ignorisla jeste da sam u trudnoći imala jak bol sa desne strane. Takođe, određene namirnice su počele da mi se gade, kao što je mljeveno meso i crni luk. Poslumnjala sam na trudnoću, a na kraju sa dobila mnogo goru dijagnozu”, otkrila je Adrijana.

Navela je još jedan alarmanat simptom, koji nikako ne biste trebali da ignorišete.

“Ono što je već poprilično ozbiljan simptom, nakon kojeg ne smijete da ostanete kod kuće je da nakon velike nudže primijećujete krv. Takože, jaki i konstantni grčevi u stomaku nikako ne treba ignorisati”, zaključila je.

Author: urednik