NAJBOLJI RECEPT ZA PUNJENE PAPRIKE, krenut će vam voda na usta: NE STAVLJA SE RIŽA

Krenula je sezona paprika osim za salatu možete i da ih napunite i da imate ručak za dva-tri dana.

Ruski profesionalni kuvar, Vjačeslav Krasilnikovje otkrio je recept za punjene paprike koje će se topiti u ustima.

1. Kratko natopite paprike

U veću posudu sipajte vodu i posolite, pa dodajte paprike i ostavite da se kratko natope. Ovo će vam pomoći da iz paprika lako uklonite sjemenke i peteljke, ali i poboljšaće im ukus i ukloniti gorčinu (ukoliko postoji).

2. Dobar nadjev je ključan

Uglavnom se za punjene paprike koristi mljeveno meso. Ako koristite svježe, na puteru prodinstajte sjeckani crni luk, koji daje poseban šmek jelu, pa ga dodajte u posudu sa mesom i začinite.

Zatim dodajte pirinač koji se kuha tako što se stavi u šerpu, a onda se sipa i vrlo malo vode (nekih 4-5 kašika). Kuha se dok ne upije svu vodu, a ovako pripremljen riža neće upiti svu tečnost, pa će samim tim i nadev biti baš sočan.

Ako ipak želite da punite proprženim mesom, njega dodajte u proprženi crni luk (isto na puteru) i u gotovo meso dodajte rižu koji ste spremili na isti način kao i za sirovi nadjev i dobro sjedinite. Naravno začinite po želji.

3. Rižu zamijenite tikvicama

Umjesto pirinča u meso dodajte sredinu tikvica koju ste izdubili. Jelo će biti za nijansku laganije, ali i ukusnije.

4. Zasjecite paprike

Na dnu paprika napravite mali rez, jer kada ih poređate u šerpu i prelijte sosom, zahvaljujući rezu, on će dospjeti u paprike i lakše će se nadav skuhati, a i ravnomernije.

5. Ne punite paprike do vrha

Mnoge domaćice stavljaju previše nadeva u paprike, a zbog toga one pucaju tokom kuhanja, jer riža bubri i stvara pritisak, posebno ako su lošijeg kvaliteta, odnosno tanje. Kad kašičicom stavljate nadjev u unutrašnjost paprika, nemojte ga sabijati i nikada ih ne punite do vrha.

(Espreso/Trpeza.alo)

Author: urednik