SJAJAN TRIK koji će vas spasiti sekiracije: Evo kako da vam se kiseli kupus NIKAD NE POKVARI

Otkrivamo jedan jednostavni trik može spasiti vašu turšiju… Nakon spremanja turšije i kuhanja ajvara, došao je na red i kiseli kupus.

Ipak, mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im kiseli kupus brzo propadne.

Zato vam donosimo trik koji će to sigurno spriječiti, kao i osnovna pravila zbog kojih će najlepša turšija uspjeti i početnicima.

Najprostiji recept
Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom na to da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se sipa voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa i tako ćete sprečiti brzo kvarenje kupusa.

(Krstarica)

Author: urednik