OVAKO SE PRAVILNO KISELI KUPUS: Starinski Recept Koji Provereno Uspeva Čak I Početnicima!

Jesen je stigla, kupus je tu, vreme je za pripremu zimnice, a ona je nezamisliva bez kisleog kupusa. Da bi vam uspeo, pratite ovaj recept

Tajna je u tome što se količina soli ne vezuje za količinu kupusa, nego za količinu vode koja se sipa preko njega. Kilogram soli ide na 30 kg kupusa.

Osim kupusa potrebno je:

kilogram soli na 30 kg kupusa
gušća pamučna krpa
kamen ili tegla zapremine 1,5 l
Priprema:

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Kiseli kupus

Foto: Profimedia

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

Author: urednik