TURKINJA POKAZALA KAKO SE PRAVILNO KUHA TURSKA KAFA: Iznenadićete se koliko je drugačija od naše “domaće”

Dilara je Turkinja koja se prije nekoliko godina udala za Aleksandra, a par živi u Bosni i srećno je u braku. Ona je veoma simpatična i vesela mlada žena koja je izuzetno aktivna na društvenim mrežama i često snima priloge o tome kako izgleda njen život na Balkanu. Ona odlično govori naš jezik, pa upravo na tom jeziku bilježi razna iskustva kroz koja svakodnevno prolazi.

Dilara je poznata pod korisničkim imenom @jednaturkinja, a pored zanimljivih životnih situacija, šaljivih videa, kulturnih razlika između Turske i Bosne, na svom profilu rado dijeli praktične savete i tradicionalne turske recepte. Jednom prilikom je pokazala kako se pravi prava, pjenušava turska kafa, a njen recept prenosimo u celosti.

Ovo su upute:

Prvo izmjerite vodu za jednu šoljicu, sipajte je u džezvu, pa dodajte jednu kašičicu kafe. Kratko promiješajte, ali nastavite da kuvate bez miješanja, a kada provri sakupite penu kašikom i stavite u pripremljenu šolju. Zatim vratite lonac za kafu na šporet i sačekajte da kafa ponovo proključa, a ostatak sipajte u šolju. Primijetićete da je postupak ipak drugačiji u odnosu na ustaljeni domaći način kuhanja kafe i da pijemo mnogo jaču kafu.

Author: urednik