Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu i mirisu te po blagodatima koje ima za zdravlje, poput poboljšanja zdravlja probave, za poboljšanje loše cirkulacije, ublažavanja glavobolje i umora te poticanja rasta kose.

Biljka ružmarin poznata je po svojim antiseptičkim, detoksikacijskim, antispazmodičkim, antibiotskim i diuretičkim djelovanjima, i to je čini izvrsnom ljekovitom biljkom za liječenje raznih zdravstvenih problema. Osim u čaju, ružmarin se može koristiti i kao aromatična biljka za začinjanje određenih namirnica.

Kako se pravi čaj od ružmarina – Potrebno je 5 g svježih listova preliti sa 250 ml kipuće vode i ostaviti poklopljeno 5-10 minuta. Procjediti i piti 3 do 4 puta dnevno.

Čaj od ružmarina za šta je dobar

Ružmarinov čaj ima efikasan učinak za zdravlje, a ovo se njegove dobrobiti:

Smanjuje stres i umor – Ružmarin pozitivno djeluje na smanjenje stresa i umora, dok napetosti i dodatno pomaže u smirivanju nervnog sistema.

Pomaže funkciji jetre – Ružmarin se koristi kao prirodno sredstvo za čišćenje jetre, pomaže u povećanju funkcije jetre, smanjuje toksine i pomaže za jačanju funkcije crijeva.

Antioksidativno djelovanje – Ružmarin sadrži antioksidativne tvari koje pomažu u zaštiti stanice od štetnih radikala.

Za poboljšanje cirkulacije – Ružmarin ima antitrombocitni učinak pa može biti koristan za one koji imaju problema s cirkulacijom, može spriječiti stvaranje ugrušaka.

Prirodni diuretik – Ružmarina izvrstan je diuretik koji se može koristiti u dijetama usmjerenim na mršavljenje i smanjenje zadržavanja tekućine u organizmu.

Pomaže u jačanju i podržavanju funkcije probave.

Može smanjiti simptome glavobolje.

Čaj od ružmarina za kosu

Ružmarin se koristi za njegu kose na sljedeće načine:

Ispiranje kose – Čaj se može koristiti za ispiranje kose nakon šamponiranja. To pomaže u jačanju kose i održavanju zdrave dlake.

Maska za kosu – Čaj se može koristiti kao sastojak maske za kosu za dodatnu hidrataciju i jačanje.

Kao tonik – Čaj se može koristiti kao tonik za kosu kako bi se poboljšao rast kose i zdravlje vlasišta.

Nuspojave čaja od ružmarina

Treba napomenuti da prekomjerno uzimanje ruzmarina može biti štetno za zdravlje, stoga je važno pridržavati se preporučene doze i posavjetovati se sa ljekarom prije nego počnete uzimati čaj ili bilo koji drugi proizvod od ružmarina.

Author: urednik