OVAJ UREĐAJ NIKADA NE UKLJUČUJTE U PRODUŽNI KABL: Lako izaziva POŽAR, a svako ga ima u kući

Naime, upozorenja ovih dana odnose se na pravilno rukovanje sa grejnim telima, jer je veliki procenat požara koji upravo izbijaju zbog loše upotrebe ovih kućnih aparata.

Statistički, grijalice su drugi po redu uzrok požara što nas mnoge ostavlja bez komentara s obzirom da se veliki broj nas grije uz pomoć njih. Kada se grijalice nepravilno koriste lako mogu da postanu najgora noćna mora vatrogasaca.

Stručnjaci napominju da kada su grijalice uzrok požara najčešće je došlo do toga zbog upotrebe produžnog kabla u koji se ona uključuje. Nije svaki produžni kabel sposoban da podrži različitu električnu snagu aparata koji se u njega uključuju uglavnom istovremeno.

Ukoliko ostavite bez nadzora produžni kabel i grijalicu, onda može da se desi i neka katastrofa.

Prije nego što uključite vašu grijalicu sljedeći put imajte na umu ovo:

Nikada ne ostavljajte grijalicu uključenu bez nadzora.

Nemojte da spavate dok vam grijalica radi.

Držite grejalicu udaljenu od namještaja, ćebadi, odjeće i zavjesa najmanje jedan metar.

Umesto da pribjegavate opasnim načinima zagrijavanja kuće, posvetite malo pažnje spriječavanju izlaska temperature iz vašeg doma. Nabavite trake za prozore i vrata ili neke štitinike koje ćete držati toplotu unutra i spriječiće duvanje ispod vrata. Možete da koristite i foliju za pakovanje sa mehurićima koju ćete staviti na vaše prozore.

Author: urednik