Istina o bananama: Kada pročitate ovo imaćete drugačije mišljenje o njima

ISTINA O BANANAMA: Kada pročitate OVO imaćete drugačije mišljenje o njima. U poređenju sa jabukama, banane sadrže četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza. Banane sadrže tri vrste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu. Pored toga sadrže i mnoga vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osećaj sitosti dugo traje. Istraživanja su pokazala da su samo dvije banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije i jedina dobrobit ovog čudesnog voća.

DEPRESIJA

Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja sprovedenog među osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se može koristiti i kao lijek. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji tijelo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Slijedeći put kada vas bude mučio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, već radije pojedite ovo fantastično voće.

ANEMIJA

Kako obiluju gvožđem, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomažu kod anemije.
KRVNI PRITISAK
Ovo južno voće sadrži vrlo malo soli. Ako ga redovno konzumirate umanjićete šanse i za moždani udar.
MOZAK
Tako je, banane utiču na rad mozga, a jedno istraživanje je pokazalo da učenici koji ujutru jednu banane imaju bolju koncentraciju tokom dana.

KONSTIPACIJA
Kako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevaziđete problem zatvora, bez upotrebe laksativa.
MAMURLUK
Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane oslobodiće vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.
JUTARNJE MUČNINE
Umanjićete ih, a možda i potpuno eliminisati ukoliko užinate ovo slasno voće.

UJED KOMARACA
Kako bi smirili otok od ujeda komarca ili sličnog insekta, na iritirano mjesto utrljajte unutrašnju koru od banane.
ŽIVCI
Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.
CRIJEVA
Ovo čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crijevnih bolesti.
REGULIŠE TEMPERATURU
Trudnice na Tajlandu redovno konzumiraju banane kako bi bebama bilo “dovoljno hladno kad se rode”. U poređenju sa jabukama, banane sadrže četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa. Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promjeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tjera doktora iz kuće van.

Izvor: HAYAT

Author: urednik