Jeftin i koristan: Za šta je sve dobar vazelin?

On je osnova mnogih skupih krema, ali da li ste znale da vazelin možete koristiti i za sljedeće stvari?

Evo za šta vam ovaj jeftin proizvod sve može poslužiti:

1. Dugotrajan miris parfema

Prije nego što naprskate omiljeni parfem, namažite malo vazelina na mjesto koj ćete poprskati. Parfem neće tako brzo ispariti kao ranije.

2. Savršene obrve

Ukoliko imate neustrašive obrve, odnosno dlake koje se stalno pomjeraju i čine vaše obrve čupavim, namažite veoma tanak sloj vazelina na njih i vaše obrve će biti poslušne.

3. Ispucale usne

Vazelin je jedan od najboljih hidrirajućih sredstava pa ga slobodno možete koristiti i kao labelo. Vaše usne će biti njegovane, hidrirane i senzualne.

4. Prelijepe duge trepavice

Ukoliko želite da vaše trepavice budu duge i njegovane, iskoristite staru četkicu od maskare koju ste prethodno oprali od tragova stare maskare i namažite trepavice četkicom na koju ste nanijeli tanak sloj vazelina.

Ovaj postupak ponovite više dana za redom, promjena je zagarantovana. Napomena: prethodno skinite šminku s očiju.

5. Potrošili ste svu šminku

Spremate se za izlazak ali ste zaboravile da ste istrošile omiljeni karmin ili senku. Mrvice šminke koje su vam ostale pomiješajte s malo vazelina i nanestite na lice, niko neće primijetiti razliku.

6.Mekana stopala

Vazelin je odličan za njegu ispucale kože uopšte, a ako imate taj problem sa kožom stopala vazelin je pravo rješenje za vas. Savjet je da kada ga namažete obujete i čarape kako bi se što duže održao na koži.

7. Za skidanje šminke

Ukoliko imate osjetljivu kožu i reagujete na preparate za skidanje šminke, vazelin je pravo rješenje za vas. Ovaj proizvod ne samo što vam neće izazvati reakciju već je i odličan za uklanjanje šminke koja se ne skida tako lako.

8.Poslije depilacije

Koža vam je crvena i iritirana poslije depilacije, namažite iritiran dio vazelinom i ostavite da upije. Crvenilo će veoma brzo nestati.

9.Ispucali krajevi

Ako vam je kosa spremna za šišanje a vi je puštate i ne želite da mijenjate dužinu, vazelin je rješenje. Namažite krajeve s malo vazelina čime ćete prividno prekriti ispucale krajeve dok se ne spremite za novu frizuru.

10. Fleke od šminke

Slučajno ste uspjeli da umažete odjeću karminom. Nanestite malo vazelina na fleku i protrljajte, fleka će odmah nestati.

11. Fleke od farbe za kosu

Ofarbale ste se, ali ste i obojile pola lica u novu boju kose. Nanesite malo vazelina na uflekana mjesta i blago utrljajte dok se boja ne skine.

12. Stavljanje minjđuša

Ako vas ponekad boli stavljanje i skidanje minjđuša, namažite rupice s malo vazelina i bol će nestati.

13. Potiv BORA

Uz pomoć vazelina možete sami napraviti fantastičnu kremu protiv bora.

Za šta se još koristi vazelin?

Vazelin spriječava oštećenja kože nastala od uticaja vetra, ublažava psorijazu, kožne alergije, groznice , ekceme, hemoroide, odstranjuje glavene vaši, koristi se kao intimni lubrikant (to sigurno znate), za njegu kod muših polnih kožnih bolesti, predupređuje krvarenje iz nosa, a može se njime i sprečiti udisanje polena iz vazduha ako se namaže na nozdrve.Može se koristiti kao zaštitno sredstvo prilikom farbanja, da ne bi farba, lak, masnoća ili ulje dospjeli na kožu ili neku osjetljivu radnu površinu. Može se njime odstraniti žvakaća guma iz kose, skinuti sa prsta preusko prstenje ili skinuti šminka, piše “Uspešna žena“.

Author: urednik