Svaka žena treba da pojede kašičicu svako jutro prije doručka: Reguliše hormone, liječi kosti, smiruje upale, jača imunitet, štiti srce…

Polen bora je jedan od najboljih darova prirode. Ima širok spektar zdravstvenih svojstava. U sebi sadrži više od 200 bioaktivnih nutrijenata, vitamina, minerala, amino kiselina, fitonutrijenata. U kineskoj medicini su ga koristili prije više od 2.000 godina kao lijek za bolje zdravlje, protiv starenja i za dugovječnost.

Naravno vrlo je važno da je riječ o polenu koji nije zagađen niti tretiran, odnosno koji je prikupljen, recimo, u čistoj borovoj šumi. Ako ga kupujete dobro provjerite proizvođača i uvjerite se da li je 100 odsto prirodan, bez aditiva, šećera, vještačkih boja.

Ovo su neke od ključnih karakteristika borovog polena:

* sadrži svih 8 osnovnih aminokiselina ili proteina, kao i raznovrsnih­ esencijalnih amino kiselina
* sadrži skoro sve vitamine iz B kompleksa
* sadrži vitamine D2 i D3, a vitamin D3 se inače jako rijetko sreće u biljkama
* bogat je polisaharidima
* dobro je sredstvo za detoksikaciju, a ima i sposobnost dekalcifikacije tijela i poboljšanja fleksibilnosti zglobova i vezivnog tkiva
* utiče na poboljšanje imunog sistema
* podržava rad žlijezda endokrinog sistema i hormonsku ravnotežu
* može smanjiti osjetljivost na bol
* ublažava jaka zapaljenja

* idealan je dodatak ishrani, štiti od gripa i prehlade
* reguliše holesterol
* ima zaštitna svojstva od radioaktivnog zračenja
* ima jaka antioksidativna svojstva
* reguliše nivo testosterona i kod žena i kod muškaraca
* reguliše nivo hormona i olakšava menopauze kod žena
*pojačava libido
* poboljšava metabolizam
* pomaže u regulisanju kilaže

Osim ovih svojstava, borov polen pokazuje se kao odličan dodatak zdravim dijetama, hrani kosu, jača organe i njihovu otpornost, kao izdržljivost kardiovaskularnog sistema, poboljšavajući rad srca. Takođe, pojedini sastojci borovog polena jačaju kapilare.
Kako koristiti borov polen?
Svježe prikupljen polen može se dodavati jelima, mlijeku, jogurtu, šejkovima ili sokovima. Kupljen u prodavnici u praškastom obliku ,dnevno se može konzumirati jedna kašičica pomiješana sa medom. Preporučljivo ga je uzimati ujutro prije doručka. Najbolje od svega je što se borov polen može koristiti neograničeno dugo, a rezultati su vidljivi već poslije mjesec dana svakodnevne upotrebe.

zivizdravo24.info

Author: urednik