GRKINJA JE DVIJE GODINE SVAKI DAN JELA KISELI KUPUS: Otišla da IZVADI KRV, evo šta je saznala

Namirnica koja je prepuna vitamina C bila je glavna za eksperiment koji je sprovela nutricionistkinja Angela Koljos Dimitrakopuljos. Stručnjaci kažu da kiseli kupus treba da bude dio svačije trpeze jer jača imunitet i ima brojne pozitivne uticaje na naše zdravlje. Grkinja koja živi u Sidneju je otkrila da je svakodnevno imala sljedeće simptome – nadimanje, dijareju, zatvor, prekomjerne gasove, iscrpljujući bol u stomaku, zadržavanje vode, manjak energije i mučninu.

Gastroenterolog joj je predložio lažna vlakna u prahu i probiotike, ali kada je vidjela da nema rezultata, odustala je. “To nije cela lista simptoma, ja sam se svakog dana osjećala kao pacov. Ponekad morate da ostavite po strani savete ljekara ili specijalista i da detaljno istražite sve što možete za svoje zdravlje”, rekla je Angela, piše Zadovoljna.rs. Odlučila je da dvije godine jede kiseli kupus. Na portalu medium.com detaljno je opisala svoja zapažanja.

 

“Malo ljekara će predložiti da jedete više kiselog kupusa, a možda mnogi ni ne znaju šta sve ima kiseli kupus. Ni sama nisam znala, ali istraživanje mi je otkrilo sve koristi i vrijedilo je pokušati. U početku bila sam zatečena oštrim i kiselim ukusom. Najprije sam dobila nadimanje i gasove i strašnu gorušicu. Ali istrajala sam i jednog dana ti simptomi su iznenada prestali zauvijek.

Mješavina probiotika, vitamina, minerala i antioksidanata kiselog kupusa doprinosi mnogim odličnim zdravstvenim prednostima, koje se možda neće pojaviti odmah, ali uz doslijednu upotrebu vrlo brzo će biti dio vašeg života. Otkrila sam da možete da preskočite dan ili dva da jedete kiseli kupus, ali on toliko poboljšava ukus vaših obroka, da će vam nedostajati. Doslijedna upotreba kiselog kupusa i druge fermentisane hrane, sa dugim voćem, povrćem i mahunarkama, pomoći će vašim crijevima, imunosistemu, energiji i kognitivnim funkciijama”, napisala je nutricionistkinja.

Promjene koje su se dogodile

“Prvo, jedenje kiselog kupusa je veoma bezbjedno, a ja sam jela male porcije, otprilike jednu kašiku za obrok (za ručak i večeru). Dodavala sam ga namirnicama kao što što su povrće, jogurt sa probioticima i sočivo. Svakodnevno jedenje kiselog kupusa bez dodatnih prednosti druge hrane vjerovatno ne bi pomoglo zdravlju mojih crijeva. Želim da istaknem značajne simptome koje sam počela da osjećam nakon više od mjeseci doslijedne upotrebe, a još uvijek imam dane kada se ne osjećam baš dobro. Ti simptomi su obično rezultat stresa, nedostatka sna ili hormona. Nastavite čak i kada imate negativan odgovor nekoliko dana ili nedjelja, isprobajte nove stvari da biste saznali šta vam odgovara”, napisala je nutricionistkinja.

Prva promjena – manje upala

“Kiseli kupus sadrži mnogo antioksidanata koji snažno djeluju na spriječavanje upale. Najočigledniji znak za mene je bilo ogromno smanjenje upale crijeva i manje gasova, nadimanja i zatvora. To se nije dogodilo iznenada, ali sam primijetila promjenu poslije određenog vremena. Istraživanja kažu da može potrajati i do šest meseci da bi se izgradio zdrav mikrobiom, a možda su moji produženi simptomi trajali zbog drugih faktora kao što su stres, nedostatak sna i druge namirnice u mojoj ishrani.

Jedan pregled pružio je snažne dokaze da fermentisana hrana poput kiselog kupusa ima antiinflamatornu, antioksidativnu i antikancerogenu moć, što može da pomogne u zaštiti naše DNK od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom. Imajte na umu, međutim, da se moćno sredstvo koje se nalazi u kiselom kupusu zove indol-3, a takođe se nalazi i u svom povrću iz porodice kupusnjača – ne samo u kupusu. Dakle, pretpostavimo da jedete i fermentisani kupus i povrće iz porodice kupusnjača. U tom slučaju pomažete svom telu da smanji upalu, promoviše zdraviju hormonsku ravnotežu i bori se protiv bilo kakvog potencijalnog rizika od rasta ćelija raka u vašem tijelu”.

Druga promjena – manje stresa

“Svako će neizbježno osjećati stres i to na mnogo različitih nivoa, u zavisnosti od vašeg razmišljanja, onoga što se dešava oko vas i vašeg nivoa tolerancije. Ja ne samo da sam osjećala stres zbog preopterećenosti i ispita, zadataka i bilo čega drugog što ide uz studentski život, također sam se osjećala užasno zbog toga što mi je sve vreme tako neprijatno. Svi ovi faktori ne mogu pomoći, ali imaju negativne efekte na funkcionisanje vašeg mozga. Ponekad bih se borila da razmišljam jasno i da budem kreativna i osjećala bih se kao da sam udarila u zid prije nego što sam počela.

Veoma je važno da imate pravu vrstu bakterija koje uspijevaju u vašim crijevima jer šalju poruke vašem mozgu, utičući na to kako on funkcioniše i kako percipirate svijet oko sebe. Kiseli kupus može igrati moćnu ulogu jer pomaže da se poveća kapacitet naših crijeva da apsorbuje korisne minerale vezane za raspoloženje, a koji uključuju magnezijum i cink. Ako uzimate lijekove protiv depresije, prvo se obratite svom ljekaru jer određena jedinjenja u kiselom kupusu mogu negativno da utiču na njih”.

Treća promjena – manje nadimanja i kilograma

“Dok sam jela kiseli kupus, primijetila sam da mi se smanjio stomak, koji je mogao da bude veći i zbog nadimanja ili zadržavanja tečnosti. Iako nisam namjeravala da imam koristi od gubitka težine jer sam već vitka, nenadut stomak je bio lijepo iznenađenje”.

Četvrta promjena – varenje se poboljšalo

“Volim da dam procentualni rejting na osnovu toga kako se sada osjećam, za razliku od vremena kada sam patila. Ne bih rekla da želim bilo šta da ocijenim sa 100 odsto jer taj procenat ne postoji, ali kada kažem da nešto pomaže 90 odsto, to govori mnogo. Iako poboljšanje ne mogu da svedem samo na jednu stvar, mogu sa velikom sigurnošću da kažem da mi je uporno jedenje kiselog kupusa iz dana u dan uveliko poboljšalo varenje.

Ti rezultati su se pokazali u mojoj posljednjoj analizi krvi, budući da je doktor komentarisao moj viši nivo gvožđa. To je bilo iznenađenje, pošto sam oduvek bila anemična i samo sam to pripisala lošem zdravlju crijeva. Probiotici poput kiselog kupusa mogu da pomognu u poboljšanju kvaliteta crevnih bakterija nakon produžene ili redovne upotrebe antibiotika, a također mogu pomoći u prevenciji dijareje”, napisala je nutricionistkinja.

Author: urednik