KUPATE LI SE U MORU SA TAMPONOM? OGLASIO SE GINEKOLOG: Žene su u velikoj zabludi, EVO ŠTA TREBATE ZNATI

Da li kupanje u moru sa tamponima treba izbjegavati ili ne, otkriva ginekolog dr Vanja Milošević.

Ginekološke infekcije su jedan od najčešćih razloga posjete ginekologu, a posebno se javljaju tokom ljetnjih mjeseci. Ginekolog dr Vanja Milošević za MONDO otkriva da visoke temperature, visoka vlažnost i mokri kupaći kostimi predstavljaju idealnu podlogu za razvijanje bakterija i infekcija. Dok većina žena greši jer misli da problem može da riješi samo vaginaletama, više ih interesuje druga tema – da li kupanje sa tamponom u moru može da bude opasno?

“U ovim ljetnjim mjesecima imamo povećan broj žena koje se žale na bakterijske infekcije, ali i na gljivične. Preporuka je da se prije odlaska na odmor uradi redovan ginekološki pregled, nezavisno od godišnjeg doba. Bar jednom godišnje, ali idealno bi bilo dva puta, da se na šest mjeseci rade ginekološki pregledi koji podrazumijevaju uzimanje vaginalnog sekreta i cervikalnog brisa”, upozorava dr Milošević i otkriva da kupanje sa tamponom u moru treba izbjegavati.

Kupanje u moru je zbog količine joda uvijek ljekovito. Treba izbjegavati kupanje sa tamponima, jer ti tamponi zadržavaju vlažnost na pogrešan način i vagina se ne ispire kako treba u moru. Jod je jedna od najljekovitijih stvari koju inače koristimo u medicini, bez njega nijedna operaciona sala ne može da funkcioniše. Vi ga imate u prirodnom obliku u moru i to ne koristite, jer se kupate sa menstruacijom. Bolje je da se ne kupate par dana, nego da se kupate sa tamponima”, ističe ginekolog i dodaje:

“Ono što se posebno izdvaja, to je da je u vrijeme godišnjih odmora povećan broj intimnih odnosa. Ne mogu da kažem da je promiskuitet izražen, ali posljedica nezaštićenih odnosa u ljetnje vrijeme jesu neželjene trudnoće. Kada su infekcije u pitanju, žene se liječe na svoju ruku, uzimaju vaginalete ili prvo sredstvo pri ruci. Ima jedna zabuna na koju žene često ne obraćaju pažnju“, kaže dr Milošević i dodaje:

“Pojačan sekret može da bude odbrana organizma, ali tada treba da se urade specifični testovi kako bi se provjerilo da li ima bakterija i gljivica. Nikako ne treba uzimati terapiju na svoju ruku, jer ono što mi se često nameće kao zaključak, to je da žene čim osjete sekret, počnu da koriste terapiju po principu ‘kako se moja drugarica liječi, tako i ja’. Ne, obavezno testovi, pa tek onda koristiti terapiju”, kaže dr Vanja Milošević za MONDO.

Author: urednik