KAKO NAJLAKŠE PODIĆI NIVO ŽELJEZA U ORGANIZMU: Mnogi biljni proizvodi podižu željezo u organizmu, ali ovoj namirnici nema premca

Namirnice koje smanjuju apsorpciju željeza su kafa, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi, kakao, čokolada, špinat. Željezo, osim toga što igra važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u tijelu, veoma je važno za imuni sistem.

Ako imate nizak nivo željeza u organizmu, to često može rezultirati anemijom, koja može biti uzrokovana i neadekvatnom ishranom. Jedini siguran način da provjerimo da li imamo nedostatak željeza u organizmu je analiza krvi, ali brojni simptomi ukazuju na to da imamo manjak.

Ukoliko imate neki od ovih problema, vrijeme je da provjerite željezo u krvi.

Brzo se umorite, čak i nakon dugog sna i odmora.

-Zadihani ste, čak i nakon malo intenzivnije šetnje

-Blijeda koža lica

-Vrtoglavica i nesvjestica

-Krhki nokti i kosa

-Česte prehlade

-Loša koncentracija

-Smanjen apetit

-Tinitus

-Sindrom nemirnih nogu.

Koju hranu treba da konzumirate ako imate malo željeza u krvi

U ishrani ljudi s dijagnozom anemije treba da dominiraju:

-iznutrice

-meso

-gljive

-sušeno voće

-zeleno lisnato povrće

-rotkvice.

Svinjska džigerica u saftu - Recepti.com

Jedan od najboljih izvora željeza u ishrani – 100 g sadrži 6,9 mg željeza (oko 35 posto dnevne potrebe za željezom za žene) je džigerica. Iako i u biljnim proizvodima ima dosta željeza, nešto se slabije apsorbira zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su u pitanju mahunarke, sočivo ili špinat).

Odlični pomagači u povećanju hemoglobina su: mrkva, krompir, cvekla, bundeva, brokole, paradajz, karfiol i bijeli kupus (uključujući kiseli kupus), repa. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji željeza iz hrane, prenosi B92.

Namirnice koje smanjuju apsorpciju željeza su: kafa, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi, kakao, čokolada, špinat. Hemoglobin se može smanjiti ne samo zbog nedostatka želejeza već i zbog nedostatka vitamina, poput vitamina B, kao i drugih faktora. Posjetite ljekara i zdrava hrana je uvijek korisna.

Author: urednik