OVO SU TRI NAJGORE NAMIRNICE KOJE MOŽETE POJESTI: Mnogi ih konzumiraju svaki dan, nutricionista upozorava

Registrovani dijetetičar Luk Kori kaže da je najgore što možete pojesti hrana koja sadrži puno kalorija, a ima malo zdravih i hranjivih materija kao što su esencijalni vitamini i minerali. Tu prije svega misli na namirnice kao što su peciva i torte, sokovi, mesne prerađevine, pržena hrana i drugo, piše DeleciousFood.

 

 

– Mnoge od ovih namirnica takođe imaju visok sadržaj natrijuma i dodatog šećera, što može doprineti ozbiljnim bolestima i zdravstvenim stanjima. Ne kažem da nikad više ne treba jesti neku hranu, radije ću reći da je konzumirate u vrlo retkim prilikama – objašnjava dijetetičar. Ovo su, prema njemu, tri namirnice koje nikako ne bi trebalo da budu dio redovne ishrane:

Zamrznuta pica
Većina zamrznutih pica sadrži puno kalorija, natrijuma, šećera i zasićenih masti i malo drugih korisnih hranjivih materija – rekao je Kori
Gazirana pića
Gazirane napitke vrlo je lako konzumirati u velikim količinama, što može dovesti do velike količine unesenih kalorija, kao i šećera. – To može dovesti do povećanja tjelesne težine i drugih zdravstvenih problema – tvrdi
Mesne prerađevine
Kori navodi slaninu, kobasice i mesne delikatese koje ne samo da imaju puno kalorija, nego su bogati zasićenim mastima, kao i nekim nitratima, što može dovesti do  raznih bolestima. Ipak, nutricionista ističe i da je vrlo važno održavati raznoliku i zdravu ishranu, a ne samo izbjegavati određenu hranu.
– Postoji uravnotežena ishrana i neuravnotežena ishrana. Nijedna hrana sama po sebi neće čovjeka udebljati niti mu narušiti zdravlje. Najvažnije je kako se pojedine namirnice uklapaju u cjelokupni obrazac ishrane. Budući da postoji toliko mnogo faktora koji dolaze u obzir kada jedemo svaki dan, toliko je mnogo zdravih obrazaca ishrane moguće. Važno je da svako pronađe stil koji mu odgovara – zaključio je.

novi.ba

Author: urednik